Körkép

2022.02.12. 12:00

Közzétette a KSH az agrárcenzus eredményét

A hazai agrár­gazdaság 40 százaléka szántóföldi növényter­mesztésre szakosodott. A kis gazdaságok visszaszorulásával a termelés koncentrálódott, a gazdaságok mérete nőtt. Ezt is megállapította az agrárcenzus, melynek eredményét a napokban tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szabó Judit

Az állatállomány is koncentrálódott Illusztráció: Pezzetta

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ország valamennyi települését és a meghatározott küszöb feletti gazdaságokat érintő, teljes körű mezőgazdasági adatgyűjtésre, az agrár­cenzusra tízévente kerül sor. Az alábbiakban a 2020-as felmérés főbb eredményeit összegezzük. 

 

Az ország mezőgazdasági területe 4 922 000 hektár volt 2020. június 1-jén, az ország teljes területének közel 53 százaléka. Ennek 82 százaléka szántóként, 15 százaléka gyepként hasznosult, szőlők és gyümölcsösök együttesen a mezőgazdasági terület mintegy 3 százalékát borították. 

A földhasználat jogcíme szerint a terület 45 százalékát tulajdonosként, 50 százalékát bérlőként és mintegy 5 százalékát egyéb jogcímen (részes művelés, szívességi földhasználat) művelték a gazdaságok. 

 

Az összeírás adatai alapján 241 ezer gazdaság volt Magyarországon tavaly nyáron. Számuk 2010 óta 31 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági területet használóké kevésbé, mint az állattartóké. 

 

A legnagyobb gazdaságcsoport, a gazdaságok 40 százaléka szántóföldi növénytermesztésre szakosodott. Tíz év alatt 28 százalékkal gyarapodott ezek száma, és a szakosodott kertészettel foglalkozóké is nőtt. Az abrakfogyasztó állatok tartására szakosodott gazdaságok száma 10 éve még a legnagyobb volt, 2020-ra viszont 72 százalékkal csökkent. Ez főként a nagyon kicsi gazdaságok eltűnése miatt történt. 

 

A mezőgazdasági terület 67 százalékát a növénytermesztő gazdaságok használták. A vetésszerkezetben a gabonafélék aránya kisebb, az ipari növényeké, a takarmánynövényeké és a zöldségféléké nagyobb lett. A gyümölcsfajok esetében az alma részaránya csökkent, a dióé, a kajszié és a bodzáé nagyobb lett a teljes gyümölcsösterülethez viszonyítva. 2010-ben még a gyümölcsösterület 37 százalékán almát termesztettek, ez 2020-ra 31 százalékra csökkent. 

Az állatállomány mérete nem változott, ám a háztáji állattartás visszaszorulása miatt koncentrálódott. Az állomány állatfajok szerinti megoszlását hazánkban a szarvasmarha- és a sertésállomány túlsúlya határozta meg. 

 

A mezőgazdasági termelés koncentrálódása, a kis háztáji gazdaságok eltűnése azt eredményezte, hogy az egy gazdaságra jutó standard termelési érték jelentősen növekedett, legnagyobb mértékben az abrakfogyasztó állatok tartására szakosodott és a vegyes állattartó gazdaságok körében. Az érték 45 százalékát az összes gazdaság mintegy 1 százalékát kitevő, legnagyobb méretű szereplők csoportja állítja elő, állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!