Csodát ígérő honlapok

2022.02.22. 21:00

Egyre kifinomultabb körítéssel tálalják silányságaikat

Szupergyors gyógyulással, fogyással vagy nyelvtanulással kecsegtetnek a csodát ígérő termékeket árusító, tisztességtelen weboldalak. Lódításaikat könnyen leleplezhető, fals állításokkal igyekeznek hitelesíteni. A fogyasztóvédelem éberségre inti a vásárlókat, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az azonnali állapotjavulással, fiatalodással ámító honlapokat már az alapállításért is érdemes erős fenntartásokkal kezelni. A gyanúra további okot ad, ha rossz magyarsággal írt szövegeket találunk az oldalon. Sok magyarnak tűnő webáruház mögött külföldi vállalkozás áll, amelyik fordítóprogrammal eszkábálja össze a vevők megrövidítésére szolgáló felületet. Pedig önmagában az is szabálytalan, ha a kereskedő a cégadatok közlésének hiányában nem azonosítható be, vagy panasz esetén utólag sem érhető el, mert kapcsolatként csak egy e-mailcím, kizárólag egyoldalú kommunikációra alkalmas űrlap szerepel a honlapon. Az eladások felpörgetése érdekében a hitvány portékát akciós vételnek állítják be, rendelés esetén nagy értékű ajándékkal kábítanak, gyakran fiktív kommentelőkkel igyekeznek alátámasztani hazug állításaikat. Az ITM Internet Laboratóriuma által legutóbb ellenőrzött oldal egy kitalált magyar professzor szellemi termékeként az összes keringési problémára "is" gyógyírt jelentő tapaszt tukmált. A szinte minden létező szabályt megszegő felület az érelmeszesedés megszüntetésével szédített. Az ügyeskedők arcátlanságukat azzal tetézik, hogy közlik: az általuk kínált szer használata mellett testmozgásra vagy diétára semmi szükség. 

 

- A gyors gyógyulással, örök egészséggel házalók gyakorlata különösen visszatetsző, mert az emberek félelmeire, olykor reményvesztettségére bazíroz. Ráadásul veszélyes lehet, mert ha a termék maga ártalmatlan is, aki állítólagos hasznai miatt a rendes orvosi vizsgálat és ellátás helyett választja azt, a további egészségromlást, akár súlyos szövődményekhez vezető betegség késői felismerését kockáztatja - hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta. Az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a hatóság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt járt el a tapaszos vállalkozással szemben. A honlap másik huszonnyolc webáruház társaságában már megtalálható a jogsertowebaruhazak. kormany.hu oldalon, a csodát ígérő termékek menüpont alatt. Csak tavaly közel másfél millió forint értékben szabtak ki bírságot efféle szabályszegések, visszaélések miatt. Idén májustól tovább erősödnek az online fogyasztói jogok, tavasszal a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos szigorúbb uniós rendelkezések lépnek életbe, amelyek többek között tiltják a fiktív kommenteket, közölte az ITM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!