Jó irányba billent a mérleg

2022.02.12. 17:00

A korábbinál ritkábbak a szabálytalanságok a játszótereken

Kifelé megyünk a télből, a tavasziasra forduló időjárás sok kisgyereket csalogathat ki a szabadba. Biztonságuk érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság tizenegy éve ellenőrzi a játszóterek üzemeltetésére vonatkozó előírások teljesülését, írja tájékoztatójában az innovációs tárca.

ZH

A játszótéri eszközök biztonságos használatának feltételeit az üzemeltető köteles biztosítani

Forrás: Pezzetta Umberto / ZH-Archívum

2011 óta 8600 helyszínen 66 ezer eszközt vizsgáltak, átlagosan minden második mászóka, csúszda esetében állapítottak meg jogsértést. Az ellenőrzés-sorozat tavalyi fordulója minden eddiginél kedvezőbb eredménnyel zárult, de még bőven van hová felkapaszkodni. 

 

A játszótéri eszközök biztonságos használatának feltételeit az üzemeltető köteles biztosítani. Kijelölt szervezetekkel kell elvégeztetnie az újonnan telepített hinták, mászókák, csúszdák használatba vétel előtti, majd időszakos ellenőrzését is. Utóbbiak elvárt gyakoriságát a korábbi négy évhez képest 2020 nyarától három évre szigorították. Ha a szakértő hibát jegyzőkönyvez, azt az üzemeltetőnek orvosolnia kell: ki kell javítania vagy el kell bontania az eszközt. Minden lényeges történést nyilvántartásban kell rögzítenie, a megtett intézkedéseket dokumentumokkal kell igazolnia. A fogyasztóvédelmi hatóság az összes jogszabályi előírás teljesülését következetesen ellenőrzi, és szükség esetén határozottan fellép a hiányosságok pótlása érdekében. 

 

A kormányhivatalok munkatársai a korábbi évek gyakorlata alapján, már szokásosnak mondható módon a közterületen és köznevelési, oktatási intézményeknél működő játszótereket járták sorra 2021-ben is. Ezen felül külön kategóriaként csekkolták le az egyéb helyszíneken, például szállodák, éttermek, társasházak udvarán, állatkertek, vadasparkok területén, játszóházakban található eszközöket. 

 

A tavalyi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a használatba vétel előtti és időszakos ellenőrzéseket a vizsgált eszközök ötödénél nem folytatták le. Ezeket tehát úgy telepítették vagy üzemeltették, hogy biztonságosságukról szakértő nem bizonyosodott meg. Az adminisztratív jellegű feladatokról a játszóeszközök több mint negyedénél nem, vagy nem megfelelően gondoskodtak. A tavalyelőtt hatályba lépett jogszabály-módosítással új kötelezettségként jelent meg az is, hogy az üzemeltetőnek önálló táblán, jól láthatóan és tartós módon fel kell tüntetnie nevét, székhelyének címét, telefonszámát és e-mailcímét, továbbá az egységes európai segélyhívószámot (112). E téren minden negyedik játszótéren mulasztottak. 

 

- A fogyasztóvédelmi hatóság tavaly 721 játszótéren vizsgált meg közel 5400 eszközt, több mint harmadukkal akadt kisebb-nagyobb gond - fogalmazott Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. - A kifogásolási arány a legalacsonyabb volt az elmúlt bő évtizedben, ám a kormányhivatalok így is 3,7 millió forint bírságot szabtak ki. Az állandó hatósági jelenlét rászorítja az üzemeltetőket a szabályok betartására. A gyerekek védelmét kiemelt fontosságú feladatként kezeljük, ezért az ellenőrzés-sorozatot töretlen lendülettel folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!