Felmérés

2022.01.25. 15:00

Telelő baglyok felmérése

Erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek lakossági felmérése zajlik le péntektől hétfőig, január 28. és 31. között. Nyitott szemmel járva akár Zalában is találhatunk ilyen madarakat.

Varga Andor

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit - írja a témában kiadott közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország "bagolyfővárosában ", Túrkevén, a telelő erdei fülesbaglyok összesített létszáma egyes években akár az ezer példányt is meghaladhatja. A telelő csapatok lakossági felmérése kettős célt szolgál.

 

Lakossági bagolyfelmérés esetén az adatközlők köre sokkal szélesebb, így a szakemberek pontosabb országos adatokhoz jutnak, mint ha csak hivatásos szakemberek végeznék a vizsgálatot - áll az MME közleményében. Másrészt az akció felhívja a lakosság figyelmét a madarak különleges viselkedésére, és arra buzdít, hogy még több időt a szabadban töltve, természetvédelmi szempontból is hasznos önkéntes munkát végezve, közösen tegyünk a hazai madárvilág védelméért. A baglyok télen a településeken gazdagabb zsákmányállat- kínálat (egér, pocok) miatt választják az ember közelsége miatt számukra látszólag "kényelmetlenebb" fákat. Másrészt a lakott területekről hiányoznak a nagyobb testű ragadozó madarak, melyek veszélyt jelenthetnének rájuk. A felméréshez az MME honlapján bárki csatlakozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!