Legyen újra húzóágazat a turizmus

2022.01.21. 10:00

Tavaly minden idők legjobb nyarát zárták a vendéglátással foglalkozók

Minden idők legjobb nyarát zárta a hazai turizmus – fogalmazott Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a szervezet közösségi oldalára feltöltött videójában. Kiemelte: ősszel vidéken már a járvány előtti forgalom is visszaépült.

Péter B. Árpád

Könnyid László szerint kiemelten kezelik a munkaerő minőségének javítását, az oktatást és a karrierútformálást Fotó: ZH-Archívum

A tavalyi év egészéről szólva leszögezte: majdnem 10 millió vendég csaknem 29 millió éjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, ami 20, illetve 25 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Könnyid László úgy fogalmazott, 2021. is kihívásokkal teli év volt, amelynek első felében „szinte zárva volt az ország, éppen ezért hatalmas teljesítmény, hogy minden idők legjobb nyarát zárta a hazai turizmus”. 

 

Könnyid László arról is beszélt, folytatják azt a munkát, aminek eredményeként ismét húzóágazat lehet a turizmus, s a tavalyi eredményekre alapozva kiemelt figyelmet kap a hivatás-, a vallás- és az egészségturizmus, továbbá a vendéglátás fejlesztése. 

 

A vezérigazgató-helyettes további pozitív adatokat is sorolt az elmúlt évről: a szálláshelyek bevétele például 22,5 százalékos emelkedéssel meghaladta a 360 milliárd forintot, a vendéglátásból származó bevételek pedig 36 százalékkal növekedtek, több mint 970 milliárd forintra. SZÉP-kártyával több mint 55 százalékkal költöttek többet tavaly, mint az azt megelőző esztendőben. 

 

– A tavalyi a tervezés éve is volt, újragondoltuk a stratégiát, a turizmustörvény módosításával pedig több fontos változás lépett életbe – összegzett Könnyid László, hozzátéve: elindult a szálláshelyek egységes osztályba sorolása, amely átlátható és fogyasztóbarát kínálatot teremt a piacon. Emellett elkezdődött a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók csatlakozása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz, így 2021 júliusától Magyarország legátfogóbb, valós idejű adatállománya segíti az adatvezérelt döntéseket. 

 

Idén a fürdők korszerűsítését jelentős pályázati forrás segíti majd a tervek szerint, tette hozzá az MTÜ vezérigazgató-helyettese, az ágazatirányításban pedig új, térségeken alapuló modell épül fel, s kiemelten kezelik a munkaerő minőségének javítását, az oktatást és a karrierút-formálást. Leszögezte: azt szeretnék, hogy a turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!