Körkép

2022.01.21. 21:00

Munka és magánélet, mennyiség és minőség

Az emberek többsége már megszokta a világjárvány miatt kialakult új életmódot, és arra számít, hogy ezek a változások velünk is maradnak – derül ki az Ernst & Young (EY) legfrissebb, 16 ezer résztvevő bevonásával készült nemzetközi kutatásából. A megkérdezettek megfontoltabban költenek és egyre jobban ragaszkodnak a rugalmas munkavégzéshez.

ZH

Tízből hat válaszadó (63 százalék) már normálisnak érzi a pandémia miatt átalakult életvitelt, közel harmaduk a jövőben is rugalmasan szeretne dolgozni, és arra számít, hogy javulni fog a munka és a magán­élet egyensúlya.

 

 

Vásárlásaik során a mennyiség helyett egyre többen helyezik a hangsúlyt a minőségre. A vevők 59 százaléka a korábbinál alaposabban megfontolja, mire ad ki pénzt. A tárgyak birtoklása sem számít már státusszimbólumnak. A megkérdezettek több mint fele (53 százalék), ha teheti, inkább megjavít vagy megjavíttat valamit ahelyett, hogy lecserélné. 

 

A fogyasztók 50 százaléka úgy véli, a világjárvány óta jobban kihasználja a digitális megoldások nyújtotta lehetőségeket. A válaszadók 46 százaléka továbbra is távolról dolgozik, 37 százaléka pedig online szerzi be azokat a termékeket, amelyekért korábban a boltba ment volna le. Emellett a felmérésbe bevontak harmada (34 százalék) többet költött streaming videoszolgáltatásokra az elmúlt hat hónapban, mint korábban. 

 

– A vevők jelenleg olyan márkákat keresnek, amelyek passzolnak a megváltozott, rugalmasabb életvitelükhöz. Az átalakuló vásárlói szokások és a digitalizáció a gyártók és forgalmazók számára lehetőséget teremt arra, hogy új vevőket nyerjenek, ugyanakkor számos kihívással kell majd szembenézniük az ellátási lánc, a raktárkészletek kínálata vagy akár a logisztika területén. Ezek megfelelő kezelésével jelentős bevételnövekedést érhetnek el – hangsúlyozta László Roland, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének associate partnere. 

 

Az EY a Future Consumer Index nyolcadik kiadásában 16 ezer fogyasztó véleményét vizsgálta a világ számos országában (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada, Brazília, Mexikó, Franciaország, Olaszország, Németország, Spanyolország, Dánia, Svédország, Finnország, Norvégia, India, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Kína, Indonézia, Japán, Ausztrália és Új-Zéland) 2021. október 6–25. között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában