Frissen Zalából

2022.01.07. 14:00

Kisbéri félvér törzstenyészetet alakítanak ki Keszthelyen

Kisbéri félvér törzstenyészet lesz hamarosan Keszthelyen, a MATE Georgikon Campusán. A helyszínt, az előkészületeket és az intézmény további fejlesztéseit Nagy Bálint polgármesternek mutatták be a minap.

Péter B. Árpád

Polgármesteri vizit a lovardában. Az intézmény hamarosan törzstenyészet lesz

Forrás: Belovári András

A városvezető és Rózsa László főigazgató egyaránt kiemelte, hogy Keszthelynek és az intézménynek is fontos a jó kapcsolat s együttműködés kialakítása; a helyszíni bejárást is ennek jegyében tartották. 


A szemle során a campus vezetői bemutatták a kisbéri félvér törzstenyészet leendő karámjának és istállójának a helyét, s az is kiderült: az 1700-as években épült takarmánytárolót is felújítják. Január végén 10 kanca érkezik, közülük öt már vemhesen; ezek az állatok jelentik majd a keszthelyi törzstenyészet alapját. Rózsa László arról is beszélt a találkozón: a Festetics-örökség ápolása mellett a ménesgazdaképzés miatt is kiemelkedő ez a fejlesztés. 


Nagy Bálint leszögezte: a város számára fontos, hogy olyan stúdiumok is legyenek a Georgikonon, amelyek az idegenforgalmat segítik, például a lovas turizmust. 


– A város és a térség számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű az egyetem – fogalmazott a polgármester. – Egyrészt iskolavárosi pozíciónkat erősíti, másrészt láthatjuk, hogyan változik az egész világban a gazdasági élet, és ennek fontos hátterét adja az oktatás. 
A Georgikon célja, hogy idővel Keszthely a ménesgazdaképzés, a lótenyésztés és a lovassportok központja legyen. Ám más fejlesztések is indultak, vagy elkészültek a campuson, amelyeket szintén megnéztek a bejárás során. 


Zöldmezős beruházásként épült az új burgonyatároló, a hűtőház pedig a korábbi kapacitás duplájával rendelkezik, s már majdnem kész az a klímakamra, amely a kertészeti kutatásokat segíti a jövőben. Szó esett továbbá a Pethe Ferenc Kollégium, a cserszegtomaji szőlészeti-borászati kísérleti telep, valamint az egyetemi sportpálya fejlesztéséről is. 


A megbeszélésen elhangzott: szeptemberben megkezdődött a hetedik emelet felújítása a kollégiumban: 18 szobában festenek és fektetnek le új padlóburkolatot. A 418 férőhelyes épületben szintenként már évek óta tart a modernizáció, és februárban a tető felújítása is megkezdődhet. Ennek során új vízszigetelést kap a Pethe Ferenc Kollégium, és így megszűnnek a beázások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!