Frissen Zalából

2022.01.12. 11:30

Kedvezményeket jelentenek a 2022-es adóváltozások

Mint minden év elején, 2022. január 1-jétől is módosult néhány fontos adózási szabály. Ezek közül kiemelendő a munkát terhelő adó évek óta tartó folyamatos csökkentésének folytatása, de további kedvező szabályokat és néhány egyértelműsítő rendelkezést is hoz a 2021 decemberében elfogadott módosító törvénycsomag.

Jóna István

A gyermeket nevelő családok az idén visszakapják személyi jövedelemadójukat

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Új év, új kezdet, de vajon milyen adóváltozásokat hozott 2022? A legjelentősebb változásokat dr. Császár Zoltán adótanácsadóval gyűjtöttük csokorba. 


– A kormány 2022-től jelentősen emelte a minimálbér összegét (167.400 Ft-ról 200.000 Ft-ra) és a legalább középfokú végzettséghez kötött munkakörökben alkalmazandó garantált bérminimum összegét (219.000 Ft-ről 260.000 Ft-ra) is. A kis- és középvállalkozásoknál ezáltal keletkező bérköltség-emelkedés kompenzálása végett egyfelől 2,5 százalékponttal csökkent a munkáltatók által a bruttó bér alapján fizetendő szociális hozzájárulási adó (szocho), és eltörlésre került a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás (szakho). A kisvállalati adót (KIVA) választó vállalkozások nem fizetnek szociális hozzájárulási adót, ők a kisvállalati adó 1 százalékpontnyi csökkentésének örülhetnek. 


Másfelől 2022-ben is érvényben lesz a tavaly bevezetett helyi iparűzésiadó-kedvezmény, amely szerint a helyi iparűzési adó mértékét 1%-ban maximálják a kis- és középvállalkozások számára. A kedvezmény érvényesítése végett 2021. év elején az érintett vállalkozásoknak nyilatkozniuk kellett KKV státuszukról, és várhatóan ezt idén is meg kell tenniük. 

Dr. Császár Zoltán
Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

Két jelentős kedvezményről döntött az év végén a Parlament: az egyik a 2021-ben megfizetett személyi jövedelemadó visszatérítése a gyermeket nevelők számára, a másik pedig a 25 év alattiak személyi jövedelemadó alóli mentessége. Mindkét kedvezmény korlátozott: az átlagkereset mértékéig terjed az adóvisszatérítés és a fiatalok adómentessége is. 


Az adóvisszatérítéssel kapcsolatban érdemes tudni, hogy aki év végéig nem nyilatkozott a VISSZADO nyomtatvány megküldésével, és nem a várt összeget utalja ki felé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal februárban, az a 2021. évről szóló személyi jövedelemadó-bevallásában is megteheti a szükséges módosításokat a legfeljebb 809.000 Ft visszautalás érvényesítése végett. 


A 25 év alatti fiatalok új adóalap-kedvezményt érvényesíthetnek, jogosultsági hónaponként legfeljebb 433 ezer 700 forint összegű jövedelemig. Az érintettek így a bruttó fizetésük 81,5 százalékát kaphatják kézhez, sőt, iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás esetén 100 százalékát. Fontos megjegyezni, hogy a kedvezmény csak a munkaviszonyból származó munkabérre, az egyéni vállalkozónál a vállalkozói kivétre vagy az átalányban megállapított jövedelemre, illetve az őstermelőként tevékenykedő fiatalnál az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekre vehető igénybe. Más jövedelmekre – mint pl. ingatlan bérbeadásából vagy osztalékból származóra – nem terjeszthető ki a kedvezmény. 


Jó hír, hogy a fiatalok adókedvezménye kombinálható a korábban bevezetett kedvezményekkel: így a 25 év alatti friss házasok vagy gyermeket nevelők együttesen több adó- és járulékkedvezményt is érvényesíthetnek. 


Nem kell a továbbiakban ismételten adóelőleg-nyilatkozatot tenniük azoknak az édesanyáknak, akik négy vagy több gyermeket hoztak a világra, hiszen ez a tény az évek előrehaladtával nem változik. A 25 év alatti fiatalnak sem kell életkoráról külön nyilatkoznia a kifizető felé, hiszen az objektíven megállapítható a munkáltató által munkaügyi célból egyébként is kezelt adatokból. 


Reagált a jogalkotó korunk egy újdonságára, a kriptovaluták jelenségére is: a kriptovalutákkal kapcsolatos ügyletből származó jövedelmet külön adózó jövedelemként kell kezelni, amely 15 százalékos adómérték alá esik, és szocho nem terheli. A korábbi években keletkezett, adóbevallásban feltüntetett ilyen ügyleten realizált veszteséget is figyelembe lehet majd venni a tárgyévi adóbevallásban. 


Jelentősen módosultak az egyéni vállalkozók átalányadózására vonatkozó szabályok is. Ezt azok a vállalkozók választhatják, akiknek a 2021. évi vállalkozói bevétele nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét, vagyis a 20 millió 88 ezer forintot, és addig folytathatja az átalányadózást, amíg a tárgyévi vállalkozói bevétele nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, vagyis a 24 millió forintot. Ugyanez az értékhatár kiskereskedőknél 120 millió forintra emelkedett. Az átalányadózás egyszerűsítése abban áll, hogy a bevétel egy bizonyos hányadát költségként ismeri el a jogalkotó, és csak az ezt meghaladó rész képez adóalapot. További jó hír, hogy a minimálbér fele adómentes, ez 2022-ben 1,2 millió forint adómentes jövedelmet jelent az átalányadózóknak. 


Ismét nőtt a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint adózó vállalkozók (katások) ellátási alapja. A főállású kisadózók esetében 108.000 Ft-ra nőtt, míg a havi 75 ezer forintot fizetők esetében ez 179.000 Ft-ra emelkedett. 


Aki nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, annak 2022-ben havi 8.400 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – foglalta össze a jelentősebb, sokakat érintő változásokat Császár Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!