Ingatlanpiac

2022.01.30. 13:00

Jó befektetés a lakás: az elmúlt években tapasztalt áremelkedés folytatódik

A járvány okozta sokkból gyorsan kilábalt az ingatlanpiac, tavaly már rekordévet zárt. Az Otthon Centrum elemzőinek idei várakozásai szerint a bizonytalansági tényezők, mint az infláció vagy az ellátási lánc akadozása mellett tovább emelkednek a lakásárak.

ZH

A lakásértékesítésben tavaly jelentős növekedést tapasztalt az Otthon Centrum Illusztráció: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Dinamikus gazdasági növekedés, emelkedő bérek, ugyanakkor pénzromlás, kamatemelés és bizonytalan világgazdasági konjunktúra jellemzi az idei kilátásokat, ami az ingatlanpiacot sem hagyja hidegen, összegezték az ingatlanforgalmazó elemzői. 

 

A lakóingatlanok piaca 2013 óta fölfelé ível. A világjárvány rövid időre lefagyasztotta 2020-ban, de a kezdeti sokkot dinamikus nyár és némileg bizonytalanabb ősz követte, majd 2021 egyértelműen a válság előtti dinamikára való visszatérést hozta, tette közzé honlapján a cég. 

 

Az ingatlanpiacon a téli hónapokban általában kevesebb szerződést kötnek az ügyfelek, de az utolsó negyedév kivételt jelentett: tavaly a negyedik negyedévben több mint 7 százalékkal több eladás bonyolódott le az Otthon Centrumnál, mint egy évvel korábban. Éves szinten pedig 13,5 százalékos növekedést tapasztaltak az értékesítésben, és tavaly rekordszámú vételi ajánlatot tettek az ügyfelek. 

 

Csakhogy időközben változtak a piaci feltételek: az ipari termelői árak bő ötödével nőttek, az energiaiparban éves szinten 53 százalékos volt a drágulás, és már a Pénzügyminisztérium által közzétett ötéves előrejelzés is arra figyelmeztet, hogy tartós marad az infláció. Ez rövid távon ösztönzőleg hat, így a háztartások körében továbbra is sláger lesz az ingatlan, hiszen még mindig kedvező mértékű fix kamattal lehet hitelt felvenni, az infláció pedig erősen olvasztja a megtakarítások értékét, ami vásárlásokra ösztönzi a pénzüket féltőket. 

 

A lakásárak emelkedése tartósnak ígérkezik. A saját célú vásárlók a zöld hitel felvételére alkalmas új építésű lakások mellett az agglomerációs települések családi házaira fókuszálnak. Utóbbi szegmensben a felfokozott keresletnek köszönhetően komoly árrobbanás történt tavaly. A kettő metszetében találhatóak azok a kisebb-nagyobb társasházas, lakóparki projektek, amelyek a javuló tömegközlekedést, elsősorban a megújuló vasúti kapcsolatok adta lehetőséget és a terjedő rugalmas munkavégzést használják ki, ügyesen igazodva az állami támogatásokra jogosult családos vevők igényeihez és pénztárcájához. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!