Koronavírus

2022.01.25. 21:00

A civil szférát sem kímélte a vírus

A koronavírusjárvány a nonprofit szervezetek működésére is hatást gyakorolt, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közzétett jelentéséből, amely a szektor tavalyi jellemzőiről készült.

Szabó Judit

Tavaly az előző évinél valamivel kevesebb, 60 673 nonprofit szervezet működött hazánkban, egyharmaduk alapítványi formában, kétharmaduk társas nonprofit szervezetként, közölte a KSH. A szektor meghatározó jellemzői lényegében nem változtak: a klasszikus civil szervezetek vannak a legtöbben, de a nonprofit vállalkozásoknak a legmagasabb a bevételük. A járvánnyal öszszefüggésben a civil szervezetek önkénteseinek száma 15 százalékkal csökkent. A szektorban nagy arányban vannak jelen kulturális, valamint sport- és szabadidős tevékenységekkel foglalkozó szervezetek. Jelentős számukat bevételük nagysága is tükrözi. A településfejlesztés, gazdaságfejlesztés, szociális ellátás és a környezetvédelem szervezetei a számukat tekintve nem, viszont az összbevételük alapján kiemelkednek a többi tevékenységcsoport közül. A nonprofit szervezetek összes bevétele 2020-ban több mint 2,6 ezer milliárd forint volt, az előző évit folyó áron 7,7, reálértéken 3,6 százalékkal haladta meg. 

 

A teljes szektor éves bevételeinek 48 százaléka származott állami vagy önkormányzati költségvetésből, ez az arány növekedett. A szektor nemzetgazdaságon belüli súlya tavaly elérte az eddig mért legmagasabb értéket: 4,44 százalékra nőtt. A nonprofit szervezeteknél 156 ezer munkatárs és 311 ezer önkéntes segítő dolgozott. A járvány rányomta a bélyegét e szervezetek működésére is. Az önkéntesek létszáma 15, az adományok összege 18 százalékkal csökkent 2019- hez képest. Bár az önkéntes munka mennyisége is 8 százalékkal csökkent, ez csupán fele annak, amely a segítők számánál volt tapasztalható. Ebből adódóan az egy fő által átlagosan vállalt évi munkamennyiség 126 óráról 136 órára nőtt, vagyis 2020-ban kevesebben, de több áldozatot vállaltak a civilek kisegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!