Frissen Zalából

2021.09.01. 17:30

Itt az őszibarack, s kezdődik a szilva és a szőlő szezonja

Élénk volt a forgalom kedden a zalaegerszegi piacon. A standokon bőséges kínálat volt gyümölcsökből és zöldségekből. A szezonális gyümölcsök közül az őszibarack, a szőlő és a szilva volt a sláger.

Jóna István

Hatalmas és roppant ízletes sárga húsú őszibarackokat kínáltak a tegnapi piacnapon a megyeszékhelyen – most többek között ennek a gyümölcsnek van szezonja. Képünkön Mester-Balaicz Barbara lányaival, Jankával és Alizzal kóstolja a lédús barackot az egyik kertészet standján.

Teniszlabda nagyságú őszibarackok sorakoztak az egyik kertészet standján, ahol a gyümölcs kilóját 950 forintért adták. Még két hétig lesz elérhető az őszibarack, amit fokozatosan felvált majd a szilva és a szőlő – tájékoztatott a standon a termelő, Kocsis András. A szilva kilója 550 forint jelenleg, mondta lapunknak.

Elérhetők már a különféle szőlőfajták is, melyek közül a legkeresettebb a nagy szemű szőlő. Az áraknál a minőség a meghatározó, 900–1600 forintért adják a szőlő kilóját.

Képünkön Mester-Balaicz Barbara lányaival, Jankával és Alizzal kóstolja a lédús barackot az egyik kertészet standján Fotó: Pezzetta Umberto

Kocsisék szomszédságában Béres István őstermelő kétféle almát kínált, nyári Gálát és Goldent. Elmondta, hogy az idei almatermést nagyban befolyásolta a szélsőséges időjárás, minőségben és mennyiségben sem éri el az előző évit. Az őstermelőnél három kategóriájú almát találtunk, melyek kilója 150–450 forint között volt.

Voltak a piacon körtefélék, 400–600 forintért juthattunk hozzá ehhez a gyümölcshöz. A csemegekukorica darabja 100–250 forintos áron kapható.

Szezonja van a paradicsomnak, az uborkának és a paprikának is. A lecsópaprika kilóját 400–600 forintért, a paradicsomot 600–800 forintért, az uborkát 500–600 forintért vásárolhatták meg az érdeklődők. Az étkezési paprikák ára elérheti a 750 forintot is, míg a gyomorkímélő Erika-paprika ára kilónként 950 forint.

Általában egyszerre érik be és hatalmas mennyiségben a főzőtök, a patisszon, a cukkini is, a kilós áruk 200–450 forint között ingadozik.

Egyre többen választják a hazai termékeket, mondta Horváth István, a Vásárcsarnok vezetője. Hozzátette, egyre több a helyi termék a piacon. A Vásárcsarnok már készül a termelői piac megnyitására, amely a remények szerint fellendíti a belvárosnak ezt a részét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!