Frissen Zalából

2021.09.14. 07:00

A vártnál magasabbak az átlaghozamok Zalában

Zala megyében augusztus elején befejeződött az aratás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala megyei szervezetének tájékoztatása szerint a nem túl kedvező időjárás ellenére az átlaghozamok a vártnál magasabbak lettek.

Jóna István

Sabján Krisztián

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Katona Tibor

Idén nyáron a Zala megyei gazdálkodóknak 5903 hektár őszi árpát, 24 328 hektár őszi búzát, 342 hektár rozsot, 758 hektár tritikálét, 1304 hektár tavaszi árpát, 586 hektár zabot, 13 644 hektár repcét és 124 hektár magborsót kellett learatniuk – tájékoztatott ­Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke.

A betakarítási munkákat csak a megye egy-egy kisebb területén állította meg eső vagy vihar. Sajnos, ami az aratásnak kedvezett, az a tavaszi vetésű növények számára terméscsökkenést okozott. Az idei évben a változékony, olykor szélsőséges időjárás ellenére az átlaghozamok a vártnál magasabbak lettek: őszi árpa 5,5 tonna/hektár (t/ha), őszi búza 6,4 t/ha, rozs 3,7 t/ha, tavasz árpa 5,2 t/ha, tritikálé 5,5 t/ha, zab 3,2 t/ha, repce 2,6 t/ha, magborsó 2,4 t/ha.

Sabján Krisztián
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap / Archív

Sabján Krisztián elmondta, hogy néhány héten belül várható a napraforgó betakarítása, majd szeptember végén, október első napjaiban a szója következik. Ezzel egy időben már arathatják a kukoricát is, főként azokon a területeken, ahol nagyobb károkat okozott az aszályos időjárás.

A NAK megyei elnöke a gyümölcstermésről is beszélt. Sajnos az idei évben a gyümölcsök közül a kajszi szinte teljes mértékben elfagyott a megyében, az őszibarack területe nem jelentős, de már szedik a korai körtét és almát. A megyében késői almából és körtéből nagy ültetvények találhatók, amelyekben az intenzív technológiának köszönhetően magas termésátlagokra számítanak a gazdák.

A gazdáknak nincs sok ideje a pihenésre, hiszen jelenleg a repce talaj-előkészítését és vetését végzik, amihez további jelentős csapadékra lenne szükség. Közben már készülnek a betakarítási munkákra, azután az őszi kalászosok vetése következik. Közben természetesen folynak a táp­anyag-visszapótlási és növényvédelmi munkák is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!