arányosnak kell lennie

2021.07.24. 13:00

Egyértelműen a sikerdíjról

Augusztus 1-jétől kell alkalmazni az érintett piaci szereplőknek a Magyar Nemzeti Banknak a befektetési alapkezelők által alkalmazott sikerdíjakról szóló, nemrég közzétett ajánlását az ezt követően újonnan létrehozott sikerdíjat alkalmazó alapok esetében.

ZH

A sikerdíj összegét egy befektetőre vonatkozóan is meg kell tudni állapítani

Fotó: Shutterstock

A már korábban meglévő ilyen jellegű alapoknál az ajánlás elvárásainak teljesítését 2022. január 1-jétől várja el a jegybank, amely az Európai Értékpapír-piaci Hatóság tavaly novemberi iránymutatását is figyelembe vette szabályozásának megfogalmazásakor.

Az MNB ajánlásában elvárja, hogy a sikerdíj számítása a jövőben még átláthatóbb módon ellenőrizhető legyen. A számítási módszernek ennek érdekében mindenképp tartalmaznia kell egyebek közt az alap teljesítményének mérését szolgáló referenciamutatót, annak elszámolási gyakoriságát és időpontját, a teljesítményre vonatkozó referenciaidőszakot, a sikerdíj mértékét, számítási módszertanát és számításának gyakoriságát. A sikerdíjnak arányosnak kell lennie az alap valós befektetési teljesítményével és összegét egy befektetőre vonatkozóan is meg kell tudni állapítani.

A sikerdíj összegét egy befektetőre vonatkozóan is meg kell tudni állapítani
Fotó: Shutterstock

Az alapkezelő sikerdíjat számolhat el például, ha az alap a referencia-időszakban új nettó eszközértékcsúcsot ér el; ha meghaladja az előző sikerdíj-kifizetéssel járó eszközértéket; ha az alap felülteljesíti referenciaindexét. Mindegyik modell esetében elvárás, hogy az összhangban legyen az adott alap befektetési céljaival, stratégiájával. A portfólió összetételéhez használt referenciaindexnek meg kell egyeznie vagy összhangban kell lennie a sikerdíj kiszámításához alkalmazott referenciaindexszel. Elvárt az is, hogy az alap valós többletteljesítményét az összes költség levonása után határozzák meg.

Az MNB szorgalmazza, hogy a sikerdíjat – annak alkalmazása esetén – évente legfeljebb egyszer számítsák fel az ügyfeleknek, s az elszámolás időpontja azonos legyen az alap minden sikerdíjas befektetési jegy sorozatánál.

Szintén jegybanki elvárás, hogy sikerdíjat alapvetően csak akkor kelljen fizetni, ha az alap az adott referencia-időszakban pozitív teljesítményt ért el, illetve a korábban felmerült alulteljesítést és veszteséget ledolgozta. Előzetesen tájékoztatni kell az ügyfelet, ha akkor is jár a sikerdíj, amikor az alap a referenciaindexet felülteljesítette, ám teljesítménye mégis negatív volt. Az alapkezelő sikerdíjmodellje nem ösztönözheti azt túlzott kockázatvállalásra.

Az ügyfeleket az alapok előzetes marketinganyagaiban, illetve a kiemelt információs dokumentumban egyértelműen tájékoztatni kell, példákkal is szemléltetve a sikerdíj számítási módjáról, időpontjáról, s a számítás alapjául szolgáló referenciaindex múltbeli teljesítményéről is, figyelmeztet a jegybank.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!