Frissen Zalából

2021.06.30. 12:00

A home office továbbra is jelen van a gazdasági szereplők életében Magyarországon

Májusban 3,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. A foglalkoztatottak száma 4 millió 607 ezer fő volt, tette közzé tegnap gyorsjelentésében a KSH. Egy korábbi jelentésük szerint a távmunka a járvány kitörése óta felértékelődött, de e téren nagyok a területi különbségek.

ZH

Online értekezlet. Az otthonról dolgozók aránya idén februárban ötszöröse volt a 2020. februárinak

Fotó: Shutterstock

Munkanélküliség

Idén májusban a munkanélküliek száma 189 ezer fő volt, az előző év azonos időszakinál 26 ezerrel, az áprilisinál 22 ezerrel kevesebb. A munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent egy év alatt. A 2021. március–májusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 198 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékos volt, tette közzé tegnap a KSH. 2021 áprilisához képest a munkanélküliek száma 22 ezer fővel, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal csökkent. 2020 májusához viszonyítva a munkanélküliek száma 26 ezer fővel, a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal volt alacsonyabb.

Foglalkoztatottság

Ez év májusában 4 millió 607 ezer fő volt a foglalkoztattak átlagos létszáma hazánkban a 15–74 éveseket figyelembe véve, erről is tegnap tett közzé adatot a KSH.

Ez a szám az előző év azonos időszakának átlagos létszámát 55 ezerrel, az előző hónap értékét 47 ezer fővel haladta meg. 2021. március–májusban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 594 ezer fő volt, 44 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Közülük a hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 433 ezren dolgoztak, 83 ezren közfoglalkoztatottként, közel 78 ezer fő pedig magyarországi háztartásból külföldön. Az utóbbiak aránya egy év alatt 18,1 százalékkal csökkent.

Keresetek

A statisztikai hivatal legutóbb márciusban jelentetett meg adatot a keresetekről. 2021 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 435.200 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 289.400 forint volt, mindkettő 8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bruttó keresetek a vállalkozások körében 8 százalékkal, a költségvetésben, az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben 11 százalékkal nőttek.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 397.900 forintra becsülhető a 2021. január-márciusi időszakban, ez 8,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A reálkereset 6,0 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,2 százalékos növekedése mellett.

A bruttó átlagkereset az információ és kommunikáció szektorában volt a legmagasabb (727.000 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (251.200 forint). A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 457.600, a nők esetében 384.000 forintot ért el, ez a férfiaknál 9,0, a nőknél 10,0 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Fotó: Shutterstock

A távmunka jelen van

A járvány hatására megváltozott munkaerőpiaci helyzetben megnőtt a távmunka, illetve home office jelentősége. 2020 tavaszán ugrott meg az ily módon dolgozók száma, a foglalkoztatottakon belüli arányuk a tavaly májusi csúcs alkalmával 17 százalékot ért el. Bár a járvány második hulláma nem eredményezett hasonló mértékű kiugrást, idén februárban a távmunkában dolgozók aránya az egy évvel korábbinak közel ötszöröse volt, a foglalkoztatottak 11 százalékát érintette, írta a közelmúltban a KSH.

A távmunkában vagy home office keretében dolgozók közel kétharmada a központi régiókban él, 2020-ban Budapesten minden ötödik, Pest megyében minden tizedik foglalkoztatott dolgozott ily módon. Arányuk Észak-Magyarországon, a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon volt a legalacsonyabb, egyaránt 4,2 százalék. A Nyugat-Dunántúl Budapest és Pest megye után a harmadik a sorban e tekintetben.

Az otthon dolgozók között felülreprezentáltak a nők, a 25–44 évesek és a városban élők: döntő többségük (77%) felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A távmunkában vagy home office keretében dolgozók döntő többsége, 83 százaléka az alkalmazottak közül került ki.

Az egyes nemzetgazdasági ágakban foglalkoztatottak között igen nagyok a különbségek. 2020 egészére nézve az információ, kommunikáció (39%), a tudományos és műszaki tevékenység (33%), a pénzügyi szolgáltatás (30%) és az oktatás területén (21%) volt kiemelkedő a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya, míg a mezőgazdaságban és az egészségügyi, valamint szociális ellátásban – az e területek természetéből fakadóan – alig fordult elő.

Az otthoni munkavégzés korábbiaknál szélesebb körben való elterjedése vélhetően a jövő munkaerőpiaci folyamataira is hatással lesz, közölte a statisztikai hivatal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!