Frissen Zalából

2021.06.09. 11:30

A belföldi turisták már megjelentek – Ilyen szezonra számítanak Zalában

A lazításoknak köszönhetően a zalai turizmus is kezdi felvenni az üzemi hőfokot, nyitnak a fürdők, szállodák, éttermek. Egyelőre a belföldi turisták száma releváns, a szolgáltatók – bízva a további könnyítésekben – erős nyári szezonra számítanak.

Jóna István, Benedek Bálint, Korosa Titanilla, Péter B. Árpád

Képünkön fiatalok élvezik a zalaegerszegi termálfürdő adta lehetőségeket, úgy is fogalmazhatnánk: belevetették magukat az élményekbe

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaszentgrót

A járványügyi szabályok könnyítésével elsőként a zalaszentgróti Szent Gróth Termálfürdő és Szabadidőközpont nyitott ki május 15-én. Tóth István üzemeltetési vezető elmondta, a fürdő területére való belépéshez védettségi igazolvány vagy applikáció szükséges. A fürdő területén nem kötelező a maszk használata, de a távolságtartásra a medencékben és azokon kívül is ügyelniük kell a látogatóknak.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen a termálfürdő május 22-től fogad vendégeket.

– A belépéshez szükséges a védettségi igazolvány. A maszkhasználat nem kötelező a fürdő területén, de kiemelten oda kell figyelni a távolságtartásra. Az előírások szerint a medence méretét (négyzetméter) kell kettővel osztani, és így kapjuk meg, hogy egyszerre mennyi vendég tartózkodhat egy időben a vízben. A szaunázásnak is van szabálya, így a 12 férőhelyes szaunában jelen pillanatban hat fő tartózkodhat egy időben – tájékoztatott Tóth István fürdővezető.

Képünkön fiatalok élvezik a zalaegerszegi termálfürdő adta lehetőségeket, úgy is fogalmazhatnánk: belevetették magukat az élményekbe Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Gébárti tóstrandon június 18-án tervezik a nyitást, mely köré programot is szerveztek. A természetes tavaknál nem kell a védettséget igazolni, mindenki számára szabadon látogatható. A vendéglátó egységekben természetesen csak a védettségi igazolvánnyal tartózkodhatnak. A négy és fél hektáros területen a távolságtartást is kényelmesen meg tudják oldani majd a látogatók.

Az egerszegi Aquacityben június 12-én tervezik a nyitást. Bánhegyi Péter, a fürdőt üzemeltető Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a közfürdőkre érvényes járványügyi előírások betartása mellett engedhetik be a látogatókat, vagyis kötelező a védettségi igazolvány felmutatása és a távolságtartás.

Zalakaros

Zalakaroson a Men-Dan Hotel szállodaigazgatója, Czimondor Nándor a nyári előszezonról szólva elmondta: ahogy a zöld lámpát megkapták, a 164 szobás szállodát azonnal megnyitották, s bár nem kirobbanó telt házzal indultak, nem bánták, hiszen a dolgozóiknak ismét fel kellett venniük a ritmust.

Czimondor Nándor, a Men-Dan Hotel igazgatója szerint a magyar vendégek többsége tisztában van azzal, hogy csak védettségi kártyával látogathatja a szállodát Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A második hétvégén, pünkösdkor már majdnem teljesen megtelt a szálloda vendégekkel – folytatta az igazgató. – Azóta is nagyon szépen tartjuk magunkat, hétköznap a fél ház foglalt. Előretekintve a nyári időszak legalább olyan erős lesz, mint a tavalyi volt, vagyis jó szezont várunk. A kieső hónapokat ez ugyan nem pótolhatja, de mindenképpen pozitív, hogy a vendégek jönnek. Okoz némi bonyodalmat, hogy nincs mindenkinek védettségi kártyája, de sajnos enélkül nem fogadhatunk vendéget. Nálunk a hatályos törvények betartása mellett lehet pihenni. Sokan szeretnének kimozdulni otthonról, az embereknek szükségük lenne a kikapcsolódásra.

Czimondor Nándor hozzátette: Zalakaros a magyar turisták körében rendkívül népszerű város. Ettől függetlenül hamarosan beindulhat a határokon átívelő turizmus is, főleg, ha megjelenik az EU által kibocsátott védettségi igazolvány.

Lenti

Lentiben is kinyitottak az éttermek, a fagyizók és a szállásadók a hosszúra nyúlt lezárást követően. Május 21-től várja már a vendégeket védettségi igazolvánnyal a termálfürdő és a Thermal Hotel Balance szálloda is. Az éttermekbe visszatérhettek a vendégek, eddig főként a magyarok, de ezután indul csak el igazán a nyári szezon.

A termálfürdőhöz közeli Salamon sörözőben – Németh Zoltánné étteremvezető beszámolója szerint – egyelőre csak elvétve találni külföldi turistát.

– Az étterem belső részén lévő asztaloknál védettségi igazolvánnyal foglalhatnak helyet a betérők, illetve nyitva van a teraszunk is, amit szintén szívesen keresnek fel – mondta a vezető, és hozzátette: a sörözőben az utóbbi években gyakorta fordultak meg német és osztrák vendégek is, akik Lentibe látogattak a nyári szezon alatt hosszabb vagy rövidebb időre. Most is érkeznek külföldiek, de őket egyelőre csak az étterem teraszán tudják kiszolgálni. Ennek oka, hogy bár beoltatták magukat a koronavírus ellen hazájukban, és kaptak ott kiállított védettségi igazolványt, Magyarország, illetve Németország és Ausztria között egyelőre nincsen megállapodás a német és osztrák védettségi kártya elfogadásáról.

Németh Zoltánné hozzá­tette, érzékelhető még az óvatosság, többen tartanak a vírustól, viszont az mutatja a nyári szezon kezdetét, hogy az utóbbi hetekben, ahogy elindították a kisvasutas kirándulásokat, megjelentek a kisgyermekes családok az étteremben.

Alsópáhok

Baldauf Csaba, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója azt mondta, az újranyitás után néhány héttel elmondható, a vendégek oldaláról nézve kiváló a hangulat, a visszajelzésekből az látszik, élvezik a szabad lét örömeit, az önfeledt pihenést, és azt is értékelik, hogy a leállás ideje alatt mennyi fejlesztés történt náluk.

– A kollégák is örülnek, hogy újra dolgozhatnak – folytatta a szállodavezető. – A nagy kihívás az, hogy szinte tetszhalott állapotból kellett viszonylag gyorsan magas fordulatszámra kapcsolni, hiszen most már nagyjából 80 százalékos telítettség mellett üzemelünk, vagyis átlagosan négyszázan-négyszázötvenen vannak nálunk, ami a nullához képest komoly kihívás. Mindezt úgy kell megoldanunk, hogy a leállás miatt van a dolgozók körében lemorzsolódás, amit persze próbálunk pótolni.

Baldauf Csaba: A vendégek körében kiváló a hangulat, élvezik a szabad lét örömeit, az önfeledt pihenést Fotó: ZH Archívum

Közben a fejlesztések sem álltak le a Kolpingban, pénteken adják át az adrenalinnövelő Bobo Fun Parkot, amelynek belső játékelemei elkészültek, várják a vendégeket, az elmúlt hetek esős időjárása miatt azonban a kültéren akad még tennivaló. Ám addig van három nap, sok minden történhet, fogalmazott az igazgató.

Az ünnepélyes megnyitó után tesztüzem következik majd, csökkentett vendéglétszámmal.

– Ez egy új műfaj nekünk is, most tanuljuk, de reméljük, jó kiegészítője lesz a szálloda kínálatának, illetve elnyeri a környékbeli családok tetszését – folytatta Baldauf Csaba, hozzátéve: az élménypark a felnőttek számára is kihívásokat tartogat, így alkalmas például családi napok vagy csapatépítő programok rendezésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!