Frissen Zalából

2021.04.23. 10:00

Néhány napja be kellett gyújtani a jégkárelhárító generátorokat

Április 20-án 14 óra 31 perckor Simon József gazda zsebében megcsörrent a szolgálati okostelefon, s a képernyőjén megjelent az utasítás: „Az Ön területén jégeső várható! Kérjük, kapcsolja be a generátort!”

Fincza Zsuzsa

Simon József a zalaegerszegi jégkármérséklő állomáson működésbe hozta a talajgenerátort Fotó: Fincza Zsuzsa

Jégeső? Na ne! Amikor a viharos, esős, zimankós napok- hetek után végre hét ágra süt a nap! Ez persze csak a tudatlan, laikus személy berzenkedése, a jégesőriasztást nem szabad félvállról venni. Simon József amúgy is készenlétben volt, készülékén ugyanis már reggel megjelent a figyelmeztetés: 10 órától riasztás várható. Így a jelzés vétele után azonnal kitette a tárolóból az előkészített generátort, rácsatlakoztatta a speciális anyagot tartalmazó palackot, és egy szál égő gyufával beindította a rendszert.

- Természetesen nem ülök állandóan a generátor mellett, de a figyelmeztetésnek és az időben történő riasztásnak köszönhetően 10-15 percen belül aktivizálni tudom a berendezést. Kezdetektől, tehát 2018- tól tagja vagyok az országos jégkármérséklő rendszernek, az első két évben május 1-jén kezdtünk, de miután egyik évben április második felében elverte a fél országot a jégeső, előrehozták az időpontot, és már második éve április 15-től szeptember 30-ig tart a riasztási időszak. Minden áldott reggel 7 órakor megérkezik az információ, amelyikből megtudjuk, milyen nap elé nézünk. Természetesen napközben is változhat a helyzet, de a modern informatikai rendszerünknek köszönhetően azonnal reagálni tudunk. Ha véletlenül baj érné a szolgálati készüléket, a magánmobilunkra érkezik a hívás. A múlt évben elég szélsőséges volt az időjárás, 250 órán át tartottuk a környéken -össztűz alatt- a jégfelhőket – adott tájékoztatást Simon József, aki az országban kihelyezett 986 darab talajgenerátor közül a 836-os számút működteti a zalabesenyői városrészben.

Simon József a zalaegerszegi jégkármérséklő állomáson működésbe hozta a talajgenerátort Fotó: Fincza Zsuzsa

Az alapelv a laikus számára is egyszerűnek tűnik: az ország területét 10×10 kilométeres négyzethálóra osztották, a metszéspontjukba, illetve a közelükbe telepítették a jégkármérséklő egységeket. Az országos lefedettséget biztosító rendszerben a talajgenerátorok ezüst-jodid-tartalmú hatóanyagot égetnek el, amely a hő hatására feláramlik a felhőkbe, és ott csökkenti a kialakuló jégszemek méretét. Ezzel ugyan a jégesőt nem lehet teljesen elhárítani, de a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz és kevesebb kárt okoz.

Délután 4 órakor egyre melegebben sütött a nap, Simon gazda közben kétszer is meghúzta a csavarokat a hő hatására táguló-csöpögő adagolón, majd újra begyújtotta a generátort. Volt rá ideje, hiszen a felázott földekre nem lehet rámenni a gépekkel, a vetés félbemaradt, a vetéskor tomboló szél miatt a napraforgó gyomirtását más vegyszerrel újra kell tervezni...

Két óra múlva északnyugatról már alattomos fekete felhőseregek vágtattak a város felé, amikor fölé értek, felmordult az ég, s a lezúduló zivatarral megérkezett az apró szemcsés jeges eső is. Zalabesenyőt viszont elkerülte a jég. Na ugye!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!