Frissen Zalából

2021.03.29. 16:00

Pannon Városok Szövetsége: közösen a gazdaságért, oktatásért, kultúráért

Keszthely, Kőszeg, Nagykanizsa, Tata, Veszprém és Zalaegerszeg alkotja a Pannon Városok Szövetségét, melyben váltják egymást a településvezetők elnökként. Most Zalaegerszeg polgármestere adta át a stafétabotot Keszthely vezetőjének.

Keszey Ágnes

Navracsics Tibor, Balaicz Zoltán és Nagy Bálint a PVSZ ülésén

A PVSZ még a Pannon Egyetem kezdeményezésére jött létre, közös projektek, gazdaságfejlesztés és kulturális értékőrző tevékenységre. Ezt a szövetség eddigi elnöke: Balaicz Zoltán idézte fel. A megyeszékhely első embere 2019. ősze óta töltötte be ezt a posztot, s bár akkor nagy terveket fogalmaztak meg, de ezek nagy részébe is beleszólt a pandémia. Hangsúlyozta a városok összefogása, a közös munka fontosságát, s bejelentette, hogy a PVSZ következő elnöke Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

Navracsics Tibor, Balaicz Zoltán és Nagy Bálint a PVSZ ülésén

-Ahogy előbb is hallhattuk – utalt Balaicz Zoltán szavaira Nagy Bálint – nagy feladatok várnak a térségre. Valóban eredményes és hatékony munkát akkor tudunk végezni, ha a különböző települések, intézményeink és cégeink egy irányba tartanak és egy közös stratégia mentén ugyanabba az irányba megyünk. A következő egy évben számos feladat vár a szövetségre- emelte ki az új elnök. Két fontos feladatot jelölt ki: az egyik az együttműködés további erősítése, valamint a Pannon Városok legfőbb erősségei: az oktatás és ak kultúra területének fejlesztése, a közösségfejlesztés és az, hogy a fiatalabb generációnak nagyobb szerep jusson.

Az elnökváltás alkalmával tartott ülésen jelen volt Navracsics Tibor, az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zónáért és a Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa 2023 program kormánybiztosa. Részletezte, hogy az általa képviselt régióban már a harmadik konzultációs forduló zajlik. Szólt arról, hogy olyan feltételeket kell kialakítani, melyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizze vezető szerepét a régióban, s fel tudja venni a versenyt fejlettebb, nagyobb kihívást jelentő régiókkal.

-Ez pedig elképzelhetetlen összefogás nélkül: a városok, térségek, gazdasági szereplők egyéni stratégiái már kimerítették a növekedés lehetőségét. Innen már nem tudunk szintet lépni, csak akkor, ha az együttműködés kultúrája megerősödik a térségben – utalt a PVSZ fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!