Frissen Zalából

2021.03.31. 11:00

A vártnál jobb eredményeket ért el tavaly Zalakaros, mely már a nyitásra készül

Nagyot mentett Zalakaros tavaly, miközben az év jelentős részére rányomta bélyegét a pandémia, gyakorlatilag a hazai turizmus egésze válságba került a szükséges korlátozások miatt.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön az látható, hogy a kényszerű leállás időszakában felújítások zajlanak a fürdőn.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A termálfürdővel rendelkező települések kereskedelmi szálláshelyein eltöltött éjszakák száma 40-60 százalékkal csökkent, a külföldi vendég­éjszakáknak pedig 70-80 százaléka „ment a levesbe”. Azonban a Központi Statisztikai Hivatal településszintű adatai alapján azt lehet mondani, hogy Zalakaros nem bukott akkorát, mint a többi, fürdővel rendelkező település. A Termál Online is összeállította a top 10+1-es listát a 2020-as teljes vendégforgalom, a vendég­éjszakák száma alapján. Ezt Budapest vezeti 2 371 513 vendégéjszakával, 2. Hajdúszoboszló 468 875, 3. lett Hévíz 427 123, míg Zalakaros a lista 4. helyét foglalja el 408 848 vendégéjszakával. A top 10+1-es listán hátrébb végzett Bük (Bükfürdő), Sárvár, Miskolc (Miskolctapolca), Gyula, Szeged, Eger és Debrecen is. A belföldi vendég­éjszakák toplistáját szintén Budapest vezeti, és Hajdúszoboszló a 2., de a bronzérmes itt nem Hévíz, hanem Zalakaros, az utóbbi két zalai település helyet cserélt. A hazai termálfürdős települések számára a legnagyobb ütést valóban a külföldi vendégéjszakák drasztikus csökkenése vitte be. Ezt a listát Budapest, Hévíz és Bük (Bükfürdő) vezeti, Zalakaros a kilencedik.

Képünkön az látható, hogy a kényszerű leállás időszakában felújítások zajlanak a fürdőn.
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Zalakaros erősségét az utóbbi években inkább a belföldi utazók jelentették, s a járványhelyzetben ez most előnyként mutatkozott meg – elemezte a helyzetet Novák Ferenc polgármester. – Részben ennek köszönhető, hogy a többi településhez képest jóval kisebb arányú csökkenést kellett elszenvednünk. A saját adataink alapján a vendégéjszakák száma 2019-hez képest 25,8 százalékkal mérséklődött 2020-ban, a kereskedelmi szálláshelyeknél a csökkenés aránya 23,4, a magánszállásoknál 41,03 százalék.

Novák Ferenc hozzátette: Zalakaros és Hévíz nemcsak a KSH, hanem a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ elemzései alapján is minden fontosabb kategóriában változatlanul az élmezőnybe tartozik.

A vártnál jobb turisztikai eredményeket ért el tavaly Zalakaros, mely már a nyitásra készül: képünkön a kényszerű leállás időszakában felújítások zajlanak a fürdőn Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A tavalyi foglalások alapján úgy tűnt, minden eddiginél jobb eredményeket sikerül elérnünk 2020-ban, de sajnos a járvány közbeszólt – részletezte a településvezető. – Ezzel együtt joggal lehetünk büszkék rá, hogy a visszaesés összességében nálunk volt a legkisebb, azt gondolom, ez a kialakult települési összefogásnak, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-nek, a széles körű marketingnek, a zalakarosi turisztikai szereplők (kiemelten a fürdő) által nyújtott színvonalas szolgáltatásoknak köszönhető. Bizakodók vagyunk a tekintetben, hogy mihamarabb sikerül leküzdeni a járványt, és az emberek újra jöhetnek hozzánk pihenni, feltöltődni – mi már erre készülünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!