Az idei tél jobb volt, mint a tavalyi

2021.02.22. 07:00

Éledezik a kert, az ültetvény, a zalai gazdák már dolgoznak

Akár nagyban, akár kicsiben gazdálkodik, mindenki várja a tavaszt, s már meg is kezdte az ilyenkor aktuális kerti munkákat. Lakhegyen, Gutor­földén és Zalalövőn néztünk körül.

GYF, JI, KT

A képen Méhes Gábor lakhegyi almatermelő látható metszés közben, aki elmondta: az almásnál még nem jött ki a rügypattanás, így reményei szerint egyelőre a nedvkeringés sem indult el, ami a tavaszi fagyok miatt kedvező lehet.

Fotó: PU

Galambos István

A Zalalövőt övező dombhátak szőlőbirtokain szombat délután többtucatnyian dolgoztak, köztük Galambos István, a helyi Borbarát Kör Egyesület elnöke. Mint mondta: nála az elsődleges teendő most a szőlővessző lekötése volt, de a kora tavasz bőven kínál elfoglaltságot a gazdák számára.

– Néhány pincével odébb bort fejt egy gazda, vannak, akik a gyümölcsfákat metszik, de olyan is, aki már a talaj­lazítást készíti elő – válaszolta kérdésünkre. – Ez utóbbiak nekem is visszavannak még, a fák metszésével szerintem még nem késtem el, a szőlő talajlazítását pedig a tápanyag-­utánpótlással együtt végzem, május környékén. A szőlő metszésével már december–januárban végeztem, de akkor lekötni még nem lehetett a vesszőt, hiszen félő volt, hogy elpattan. Ahhoz, hogy kellően rugalmas legyen, egy kicsit nedvesebb levegő kell. A reggeli ködös idő éppen ezt adta meg, így bár volt napközben máshol is teendőm, igyekeztem, hogy ebéd után fel tudjak jönni a szőlőbe.

Galambos István szerint optimális idő volt a kinti munkákhoz. Már nem volt hideg, de még annyira meleg sem, hogy az ember megizzadt volna. Az utóbbi években azt figyelte meg, hogy a tavaszi átmenet idején heti ciklusokban változik a levegő hőmérséklete. Ez most is érzékelhető volt, a két héttel ezelőtti hétvégén simogató meleg volt, egy hete kemény hajnali mínuszokra ébredtünk, s most újra itt a felmelegedés, ami reményei szerint marad is.

Zalalövőn Galambos István a szőlő metszésével már korábban végzett, most a vesszőket kötötte le
Fotó: Gyuricza Ferenc

Méhes Gábor

Méhes Gábor almatermelő Lakhegyen 28 hektár intenzív almaültetvénnyel rendelkezik, és nagyon odafigyel munkatársaival az időjárásra, hiszen nem mindegy, mikor kezdik el a tavaszi munkákat.

– Az almásnál még nem jött ki a rügypattanás, ami azt jelenti, hogy reményeim szerint még a nedvkeringés sem indult el, ami a tavaszi fagyok miatt jó lehet. A sokéves tapasztalat azt mutatja, akkor vannak tavaszi fagykáraink, ha a meleg időjárás korán érkezik, hamarabb bontanak rügyet a fák. Éjszakánként még mínuszok várhatók, s a nappali hőmérséklet most még nem lesz 15-18 fok, így a nedvkeringés sem indul el olyan mértékben, hogy gondot jelentsen a későbbiekben – mondta Méhes Gábor.

A képen Méhes Gábor lakhegyi almatermelő látható metszés közben, aki elmondta: az almásnál még nem jött ki a rügypattanás, így reményei szerint egyelőre a nedvkeringés sem indult el, ami a tavaszi fagyok miatt kedvező lehet.
Fotó: PU

A lakhegyi almásban jelenleg az ifjító metszést végzik, amit már decemberben megkezdtek. Ennek az a célja, hogy a fa megfiatalodjon, szebb, nagyobb gyümölcsöket teremjen és egészségesebbé váljon. Fontos, hogy életerős ágakat hozzon a fa az elöregedett, túl nagy ágak helyett.

– Az aktuális munkákra visszakanyarodva, van egy 3,6 hektáros új ültetvényem, ahol a metszés mellett a szakemberekkel a jégháló támrendszerét állítjuk fel, ezzel a nyári jégveréstől védjük az ültetvényt – folytatta az almatermelő.

Méhes Gábor elmondta, az időjárás függvénye, de talán márciusban a táp­anyag-utánpótlást, műtrá­gyá­zást is elvégezhetik az almásban, és ha olyan időjárás lesz, akkor a lemosó permetezéssel elkezdhetik a növényvédelmi munkálatokat. Tapasztalatuk szerint ezzel addig kell várni, amíg a melegedés hatására a kártevők meg nem mozdulnak.

Fercsák Lászlóné

Gutorföldén a Magyarország legszebb konyhakertjei országos vetélkedő kitüntetettje, helyi koordinátora, Fercsák Lászlóné az elmúlt hétvégén már a veteményezés előkészítésével foglalkozott. Mint mondta: ha nem lesz hűvösebb az idő, akkor már el lehet dugványozni a vöröshagymát, a tavaszi fokhagymát, elvetni a cukorborsót, sárgarépát, petrezselymet, de még ne az összes, egész évi felhasználásra tervezett mennyiséget, hanem csak előlegbe egy-egy sort, nehogy megtréfálja a gazdákat az időjárás. A korai, folyton növő paprikát, paradicsomot pedig vetőedényekben, fedett és fűtött helyen lehet már vetni ebben az időszakban.

– Ha jó a mag, akkor egy hét alatt kikelnek a fűtőtest közelében, utána fény kell nekik, de nagyon figyeljünk az öntözésre – magyarázta Fercsák Lászlóné. – Elkövetik a veteményezők azt a hibát, hogy nejlonfóliával letakarják az elültetett magokat, és kis lyukakat szúrnak bele, amin át levegőzhetnek, viszont ez nem jó, mert a pára elősegíti a gombák elszaporodását. Én papírral takarom le, ami alatt jobban levegőznek.

Fercsák Lászlóné magokat válogat és paprikát veteményez
Fotó: KT

Hozzátette, hogy ebben az időszakban már el lehet kezdeni a fák metszését is.

– Az idei tél jobb, mint a tavalyi, több csapadék hullott, beázott a talaj, és ki is fagyhatott, mert kellően lehűlt ehhez a levegő, bár a hótakaró nem volt tartós. Ettől az évtől kevésbé tartok, mint az előzőtől, amikor kevés csapadék hullott, vagy nem akkor esett, amikor a növényeknek szükségük lett volna rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!