Koronavírus Zalában

2021.01.28. 20:00

Milyen hatással van a zalai ingatlanpiacra a járvány második hulláma?

A járvány második hullámában is aktív az ingatlanpiac, de a korábbiakhoz képest lassabban köttetik meg egy-egy tranzak­ció. A szakember azt mondja, a családtámogatási intézkedések stabilizálják az árakat, sőt, mérsékelt emelkedésre is lehet számítani.

Péter B. Árpád

Az ingatlan továbbra is stabil, jó befektetés, véli a szakember

Fotó: ZH

Flórek Zsolt, a zalakarosi Hill Invest Kft. tulajdonosa lapunk kérdésére úgy fogalmaz: a külföldiek, főleg a németek nyitottak Magyarország felé, de megköti a kezüket, hogy nem jöhetnek. Az ügyletek emiatt gyakran nem jönnek létre a külföldi vevők és a magyar eladók között.

– A belföldi piacon a moratórium meghosszabbítása hatalmas fordulatot jelent – folytatja. – Enélkül eladási kényszerbe kerülhettek volna azok, akiknek a válság miatt gondot okozna a hiteltörlesztés. Ez azt hozza magával, hogy nem szakadnak be látványosan az árak, az eladók kitartják azokat. Vevői oldalon többen arra számítottak, majd lehet válogatni, jó ingatlanhoz jutni az emberek nehéz helyzete miatt. Nos, ez nem történt meg.

Flórek Zsolt: Az új lakások piacára nagy hatással lesz a kibővült csok
Fotó: ZH

Flórek Zsolt azt tapasztalja, a bezártság és a korlátozó intézkedések hatására tovább erősödött a nyaralók iránti kereslet, az üzleti vásárlók optimisták és azt várják, a helyzet enyhülésével újabb lendületet vesz a belföldi turizmus, így a befektetési célú vétel megtérül. Éppen ezért ebben a szegmensben nem csökkent a kereslet.

Persze, a vírustól való félelem azért érződik a piacon. Különösen a veszélyeztetett csoportokba tartozók most nem szívesen mozdulnak ki, ami értelemszerűen gátat jelent. A Hill ügyfélkörében is van olyan tulajdonos, aki korábban mindig elment az ingatlanbemutatókra, most viszont tartózkodik ettől a biztonság miatt. A vakcina megkönnyebbülést hozhat, és ez továbblendítheti a piacot, véli Flórek Zsolt.

– Nagykanizsán jelentős a belső kereslet, Zalakaroson pedig a külső is – mondja a szakember –, a fővárosból például változatlanul komoly az érdeklődés. Igaz, gyakran elhangzik az a mondat, miszerint megvárják, amíg enyhül a vírushelyzet, és utána jönnek megnézni az ingatlant. A vakcina és az oltás ebben is változást hoz majd.

A szakember szerint a járvány visszaszorulásával valószínűleg felfelé mozdulnak az árak, de jelentős boomra, olyanra, ami 2014 és 18 között volt, nem kell számítani. A felújítandó lakások ára mérsékelten drágulhat a családok által igénybe vehető, támogatott hitellehetőség miatt. Leszögezi, az ingatlan változatlanul jó, stabil befektetés, nem csökken az értéke, és semmi sem mutat a visszaesés felé, ami kényszereladásokat hozna.

Az új építésű ingatlanokkal kapcsolatban Flórek Zsolt azt mondja, jelenleg is sok projekt fut, főleg a fővárosban. Az árakat elnézve viszont az 5 és a 27 százalékos áfa közötti különbözetet nem feltétlenül érvényesítik, „adják oda” a kivitelezők, ehelyett a középutat próbálják megtalálni, hogy a zsebükben is maradjon valami ebből. Ez tehát nettósítva némi áremelkedést hoz, de a vállalkozások közötti verseny finomíthat ezen.

Az ingatlan továbbra is stabil, jó befektetés, véli a szakember
Fotó: ZH

A szakember kiemeli, az új lakások piacára nagy hatással lesz a kibővült csok, a 10+15 millió forint szélesebb körnek teszi lehetővé, hogy új otthonhoz jusson.

Flórek Zsolt a családtámogatási intézkedések hatását egy példával illusztrálja. Egy 40 milliós ingatlannál 8,4 millió forintot jelent, hogy már nem 27 százalékos az áfa, csokos vásárlás esetén a visszaigényelhető 5 százalékos áfa további 1,9 milliót, az illeték eltörlése pedig újabb 1,6 millió forintot, ami összességében majdnem 12 millió forintos csökkenés egy új lakás esetében. Ennek hatására újabb rétegek jelenhetnek meg vásárlóként ebben a szegmensben, ami mérsékelt áremelkedést hozhat, ez pedig húzó hatással lesz a használtak piacára is.

Úgy véli, a járvány hatására tisztul az ingatlanközvetítési piac, mert most nem olyan gyorsan történnek meg a tranzakciók, mint korábban. Így főként a tapasztalt, tartalékkal rendelkező régebbiek maradnak talpon, akiknek jelentős az ügyfélköre és a portfóliója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!