szociális földprogram

2021.01.29. 10:29

Esély a vidéken élők életminőségének javulásához

Országosan 158, míg Zala megyében négy településen indulhat el 2021-ben az idei esztendőtől gyökeresen megújult szociális földprogram. Az immár Családi portaprogramnak nevezett projekt hatezer hátrányos helyzetű család gazdálkodásához kínál segítséget.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Szakony Attila/Archív

Fotó: Szakony Attila

A belügyminisztérium intézményeként működő Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság kedden – egy, a Baranya megyei Adorjáson megtartott országos sajtótájékoztatóval párhuzamosan – hozta nyilvánosságra a Családi portaprogram pályázat döntési listáját. A 240 millió forintos keretösszegre 180 pályázat érkezett, ezek többsége – 164 igénylő – el is nyerte a támogatást, amelynek alsó határa 770 ezer forint, elnyerhető legmagasabb összege pedig 2 millió 720 ezer forint volt. Zala megyéből négy pályázó igényét bírálták el pozitívan, Letenye 1 millió 370 ezer, Muraszemenye 1 millió 220 ezer, míg Murarátka és Szepetnek egyaránt 770 ezer forintot kapott.

Muraszemenye sok-sok éves kihagyást követően első alkalommal pályázott a szociális földprogramra, így még nagyobb örömmel fogadták az elnyert támogatás hírét. A település polgármestere, Stropka Józsefné lapunk érdeklődésére elmondta: a községben viszonylag sok a hátrányos helyzetű, nehéz anyagi-szociális körülmények között élő, rászoruló személy, ezért is szeretek volna a pályázat kínálta lehetőséggel élni. A földprogram ugyanis nem közvetett anyagi támogatást jelent, hanem a családok gazdálkodásához járul hozzá többek között vetőmagokkal, haszonállatok kihelyezésével, vagy éppen ólak, kerítések karbantartási költségeinek átvállalásával.

Fotó: Szakony Attila/Archív

- Ugyan az elnyert 1 millió 220 ezer forintnál nagyobb összegre pályáztunk, de a programot így is meg tudjuk valósítani – folytatta a polgármester. – Az elképzeléseink szerint 24 család számára biztosítjuk a feltételeket a gazdálkodáshoz. A Családi portaprogram annyiban tér el a korábbiaktól, hogy az állattartás és a szántóföldi növénytermesztés mellett az előkertek vagy zöldséges kertek műveléséhez, valamint a gyümölcsökhöz kapcsolódó tevékenységhez is támogatást nyújt.

Stropka Józsefné azt is elmondta: a programban részt vevő valamennyi család 15 előnevelt csirkét kap, illetve öt-öt fából álló mini-gyümölcsöst is kialakíthatnak a saját portáikon, azok terméseiből pedig például lekvárt főzhetnek, ehhez is segítséget nyújt majd az önkormányzat. A konyhakertek kialakításánál pedig az lesz az egyik elsődleges szempont, hogy tavasztól késő őszig folyamatosan tudjanak friss zöldséget biztosítani a családok számára.

A 2021-es Családi portaprogrammal kapcsolatban a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy országosan közel hatezer hátrányos helyzetű család kap lehetőséget arra, hogy művelje konyhakertjét, tarthasson kisállatot, hasznosítsa a teljes portát és gazdálkodjon rajta. Ezáltal javul a családok anyagi helyzete, a vidéki településen élők életminősége, megszilárdulnak az önellátás alapjai. A fiatalok, gyerekek példát látnak, erősödik a települések megtartó ereje és a helyi közösségi háló. A Családi Portaprogram hozzájárul a társadalmi befogadás erősödéséhez, a munka alapú, helyi együttműködések alakításához. Mérsékli továbbá a területi hátrányokat, aktivizálja a családtagokat, a munka révén növekszik a programban részt vevők önbecsülése, illetve erősödhet a bizalom a települések lakói között. A Családi Portaprogram a társadalmi leszakadás elleni küzdelem egyik eszköze, amelynek segítségével az egyének öngondoskodása fejlődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!