Nyerteseket hirdettek

2020.11.13. 07:50

Újabb öt kiírás eredményei a Magyar Falu Programban

Az ötezer lélekszám alatti települések fejlesztése érdekében létrehozott Magyar Falu Program újabb öt pályázati kiírásának eredményeit hozta nyilvánosságra kedden a kormányzat. Ez alkalommal is számos zalai település jutott forráshoz elképzelései megvalósításának támogatására.

Gyuricza Ferenc

Muraszemenye temetője. A dél-zalai település önkormányzata közel ötmillió forintot nyert a Magyar Falu Programban

Fotó: Gyuricza Ferenc

A legnagyobb érdeklődés az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlásának támogatására kiírt pályázatot kísérte, országszerte erre az alprogramra adta be a legtöbb önkormányzat a kérelmét, és a kedvezményezettek köre is itt volt a legnagyobb. Az elnyerhető összeg maximuma viszont ebben a pályázati körben kisebb, maximum ötmillió forint lehetett.

Muraszemenye temetője. A dél-zalai település önkormányzata közel ötmillió forintot nyert a Magyar Falu Programban
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az alprogram döntési listáján támogatást élvezőként 21 zalai település neve szerepel. Közülük a maximális ötmillió forintra, vagy ahhoz közeli összegre Eger­aracsa, Kerkateskánd, Kiscsehi, Kisgörbő, Murarátka, Németfalu, Pat, Tótszentmárton, Türje, Zajk és Zalaigrice önkormányzata számíthat. A döntési listán négymillió forintot meghaladó támogatási összeggel szerepel még Becsehely, Csatár, Lovászi, Rigyác és Zalalövő. Bödeháza mintegy 3,7 milliót, Szalapa közel 3,2 milliót, Hagyárosbörönd nagyságrendileg hárommillió forintot kap. Mihályfa több mint 2,2 millió forintot, Oltárc pedig közel 1,2 milliót költhet a pályázati kiírásban meghatározott célú ingatlanvásárlásra.

Hasonlóan élénk érdeklődés mutatkozott országszerte s ennek megfelelően megyénkből is a temetői infrastruktúra fejlesztése alprogramra. Ezen a pályázaton a támogatás maximuma új ravatalozó építése, vagy a meglévő, de szakértői vélemény alapján kifogásolható állapotú ravatalozó felújítása esetén 30 millió, míg egyéb célú fejlesztés – például urnafal kialakítása, halotthűtő beszerzése vagy a ravatalozó akadálymentesítése – esetén legfeljebb ötmillió forint lehet.

Az alprogramban nyertes 17 zalai település közül kettő kap ötmillió forintot meghaladó összeget, Búcsúszent­lászló önkormányzatát közel 10,2, míg Molnárit 8 millió forinttal támogatja a Magyar Falu Program. Ötmillió forint körüli összegre számíthat Alibánfa, Baktüttős, Balatonmagyaród, Fűzvölgy, Galambok, Gosztola, Lispeszentadorján, Muraszemenye és Nagyrada. Négymillió forintot kap Ozmánbük, 3,6 milliót Külsősárd és közel ugyanennyit Gellénháza. A program hárommillió forinttal támogatja Hottó és Ormándlak fejlesztési terveit, míg Zalaszentlászló másfél milliót költhet a temetői infrastruktúra fejlesztésére.

Ennél jóval komolyabb összeghez, maximum ötvenmillió forinthoz juthattak azok a települések, amelyek önkormányzati kerékpár­utak építésére pályáztak. Bár a rendelkezésre álló keretösszeg a fentebb említett alprogramokéhoz képest itt duplája, azaz négymilliárd forint volt, ám éppen a támogatás mértéke miatt ezen a jogcímen már sokkal szűkebb a támogatottak köre. A zalai települések közül az odaítélhető maximálishoz közeli összeggel Csesztreg, Hévíz, Nagykapornak és Tornyiszentmiklós neve szerepel a döntési listán. Karmacs 33,7, Zalakaros 31,8, Bak közel 29,9 millió forintot kap, de Letenyének is jut ezen a jogcímen közel 3,1 millió forint.

Az építési telkek kialakítását, valamint közművesítését célzó alprogramnak három zalai nyertese van, Pókaszepetk neve 14,5, Nagylengyelé 13,3, Kemendolláré pedig 1,2 millió forint támogatási összeggel szerepel a döntési listán. Ezen a jogcímen maximum 15 millió, de építési telkenként legfeljebb ötmillió forintra pályázhattak az önkormányzatok.

Az ötödik alprogram, amelynek döntési listáját kedden nyilvánosságra hozta a Miniszterelnökség, az egyházi közösségek tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztésére irányult. Ebben a pályázatban nem találtunk zalai érintettséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!