újdonságok

2020.11.23. 11:30

Megújult az ösztöndíjrendszer – Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja tájékoztatott

Megváltozott idén szeptembertől a szakképzési rendszer. Lapunkat Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja az ösztöndíjrendszer újdonságairól tájékoztatta.

Mozsár Eszter

Szabó Károly

Fotó: ZH-archívum

A közelmúltban arról számoltunk be, hogy miként érintette az intézmények struktúráját a szakképzési rendszer megreformálása. Ezúttal a motivációs elemekre fókuszálunk.

– 2020. szeptember elsejétől bevezették az ösztöndíj és a tanulói munkaszerződésből származó jövedelem egymásra épülő rendszerét – mondta Szabó Károly. – A hároméves szakképzőkbe járók a tanév első napján érvényes, kötelező legkisebb munkabér egyhavi összegének tíz százalékát kapják havonta. Ez most 16 100 forint, az ötéves technikumokban 8050 forint. Ezek az összegek mindkét intézménytípusnál az ágazati alapoktatás idejére vonatkoznak, azaz a szakképzőknél a 9., a technikumoknál a 9–10. évfolyamon érvényesek. Cél, hogy minden tanuló számára biztosított legyen a támogatás, ugyanakkor a tanulói juttatások eredményfüggők legyenek. Ezzel arra sarkalljuk a fiatalt, hogy komolyan vegye a szakképzést.

Szabó Károly
Fotó: ZH-archívum

– Mit történik az ágazati alapvizsga után? Akkor is kapnak támogatást?

– Igen, arra törekszünk a szakképző évfolyamokon, hogy a gyakorlati oktatás során minél többen vállalati környezetbe, illetve közintézményekhez kerüljenek. Akkor az ösztöndíjat felváltja az úgynevezett szakképzési munkaszerződés. Akik duális képzésben végzik a gyakorlatot, azok a szerződés alapján a végzett tevékenységért munkabérre lesznek jogosultak. Ha ügyesek, akár a minimálbér teljes összegét megkaphatják, ugyanis ez függ a tanulmányi eredménytől. Emellett a hátrányos helyzetű diákok 3,5-es tanulmányi átlag felett pályázhatnak rászorultsági támogatásra, ami havonta 32 200 forint. Előfordul, hogy lesznek olyanok, akik nem jutnak el duális partnerekhez, ők az iskolai tanműhelyekben sajátítják el a szakmát. Nekik nem szakképzési munkaszerződés alapján jár juttatás, hanem ösztöndíjat kapnak. Ez a mindenkori legkisebb munkabér egyhavi összegének bizonyos százaléka, a tanulmányi eredmény átlaga alapján határozzák meg, ami 8050 forinttól 56 350 forintig terjed.

– Van még egy bónusz mindazoknak, akik sikeres szakmai vizsgát tettek.

– Minden első szakmáját megszerző tanuló egyszeri, úgynevezett pályakezdési juttatást kap. Ez ugyancsak tanulmányi eredményfüggő. Ennek összege 128 800 és 289 800 forint között van. Ha végignézzük, látjuk, hogy a rendszer egymásra épül, figyelembe veszi a teljesítményt és a szociális helyzetet.

Fontos cél, hogy a tanulók vállalatokhoz vagy közintézményekhez kerüljenek
Fotó: Shutterstock

– Akkor működik jól egy rendszer, ha adott minden feltétel. Hogy látják, rendelkezésre áll annyi hely, hogy a szakképzésben részt vevők munkáltatókhoz kerüljenek?

– A centrumhoz tartozó iskolák régóta szoros kapcsolatot ápolnak a piaci szereplőkkel. Ezek a partnerek lehetnek, mikro- és kisvállalkozások, nagyvállalatok, költségvetési szervek. Úgy tapasztaltuk, szerencsés helyzetben vagyunk a környéken, Zalaegerszegen, Lentiben és Keszthelyen egyaránt. Gondolok itt az egészségügyre, vendéglátásra, építőiparra, gépiparra. Több száz vállalatti kapcsolatunk van, ez biztosítja, hogy a tanulók jelentős része valós gazdasági környezetbe kerüljön. A Szakképzés 4.0 stratégiának ez kiemelt célja. Mindenki számára előnyös, ha a fiatalok naprakész tudással és tapasztalattal fejezik be az iskolát. A szakképzési rendszer sikeres átalakulása akkor valósul meg, ha az elméleti és a gyakorlati képzés során a pedagógusok és a partnercégek oktatói szoros kapcsolatban vannak egymással. A minőségi oktatásnak köszönhetően a szakmát szerzők rövid időn belül munkát találhatnak akár a gyakorlati képzés helyszínén, a duális partnernél. Attól sem kell félni, hogy a gyakorlati órákat oktató tanárok munka nélkül maradnak, ugyanis az iskolarendszerű felnőttoktatásban is részt vesznek. Abban az esetben, ha a nappali oktatás során csökkenne az óraszám, akkor a felnőttoktatásban pótolják azt. Emellett szeretnénk, ha a cégek képviselői a legmodernebb technológiát tantermi kereteken belül is megismertetnék a diákokkal.

Szabó Károly hozzátette, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal kapcsolatban álló vállalatok évek óta támogatják az iskolákat, ez a továbbiakban is így lesz. A környéken zajló nagyberuházások, fejlesztések megkívánják a minőségi munkaerőt. Fontos, hogy a térség vonzó legyen a letelepedni vágyó fiatalok, képzett mester­emberek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!