Cukormentes szörpök, ivólevek és lekvárok

2020.09.07. 15:00

Minőségi termékeket állítanak elő Reszneken

Jól sikerült a nyári szezonja a mintegy háromszáz fős zalai községnek. A közmunka projekt keretében ugyanis jelentős mennyiségű bogyós gyümölcsöt dolgoztak fel, elsősorban minőségi, a piacon kifejezetten keresett termékeket előállítva.

Gyuricza Ferenc

Kulcsár Lászlóné fekete berkenyét présel a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemben. Mellette Kercsmár István polgármester

Fotó: Gyuricza Ferenc

A település polgármestere, Kercsmár István szerint a közmunkaprogram akkor igazán eredményes, ha értéket állítanak elő, valamint a foglalkoztatottak számára is vonzó tevékenység. A községben ezért is kezdtek bele a kezdeti szakaszt jelentő zöldségtermesztés mellett egy feldolgozóüzem kialakításába, majd egy újabb lépcsőfokként ez utóbbihoz kapcsolódva a gyümölcstermesztésbe is. Mára eljutottak oda, hogy a feldolgozóüzemben előállított termékek eladásából közel azonos bevételük származik, mint a helyben megtermelt zöldségek elsődleges értékesítéséből.

Kulcsár Lászlóné fekete berkenyét présel a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemben. Mellette Kercsmár István polgármester
Fotó: Gyuricza Ferenc

– Bogyós gyümölcsökből előállított termékek készítésével már tavaly is foglalkoztunk, az idei szezon azonban sokkal jobban sikerült – mondta Kercsmár István. – Egyrészt a termés is gazdagabb volt, de mi magunk is sokat tanultunk a tavalyi évből, kitapasztaltuk, mire van nagyobb kereslet a piacon, s mit lehet gazdaságosabban előállítani. Az idei év slágertermékei a cukor- és tartósítószermentes szörpök, a százszázalékos gyümölcstartalmú ivólevek, valamint a hőkezelt lekvárok, amiket fekete berkenyéből, fekete szederből, fekete és piros ribizliből, valamint málnából készítünk. Ezeket mi magunk termeljük, de készülnek termékeink a természetes környezetünkben fellelhető bodzából, valamint kisebb mennyiségben citromfűből és mentából is. Az elmúlt év megmutatta, hogy ezek mindegyikére van igény, az egyre növekvő számú termelői piacok pedig ahhoz segítenek hozzá, hogy a vásárlót is könnyebben elérjük.

Kercsmár István azt mondja, a községre jellemző személyi körülményekhez, a meglévő szerényebb munkaerőpiachoz képest jól működik a közmunkaprogram. Többek közt ezért, illetve a folyamatos, átgondolt fejlesztéseikért kapták meg néhány esztendeje a belügyminisztériumi elismerést.

– Jelenleg közel egy hektáron termesztünk bogyós gyümölcsöket, amiket aztán mi magunk dolgozunk fel – folytatta a polgármester. – Főleg olyan termékeket állítunk elő, amelyekre nagy a kereslet, de csak kevés helyen foglalkoznak vele. Nem a tömegtermelés az elsődleges célunk, hanem az, hogy piacképes árucikkekkel jelentkezzünk. Ez a szemlélet a zöldségfeldolgozásban is megjelent, de még inkább érvényesül a gyümölcsfeldolgozás terén.

A polgármester hozzáteszi: az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek, az átgondolt gépvásárlásoknak köszönhetően ma már igen széles a termékpalettájuk. A feldolgozóüzem viszonylag kisebb kapacitása sem okoz áthidalhatatlan problémát, hiszen a fejlesztéseiket rögtön egy hűtőkamra beszerzésével kezdték, ami nemcsak a késztermékek tárolására alkalmas, de a feldolgozásra váró zöldségeket, gyümölcsöket is el tudják ott raktározni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!