a Modern Városok Program finanszírozásában

2020.08.05. 07:00

Hamarosan tető kerül az 50 méteres medencére Zalaegerszegen

Az idei évre tervezett szerkezetépítési munkák folyamatosan zajlanak a Modern Városok Program finanszírozásában, a mintegy 9,5 milliárd forintos beruházással épülő új városi uszoda és strandfürdőnél.

Jóna István

A Zalaco Zalaegerszegi Úszó Klub úszói rendszeresen használják az ideiglenes uszodát. A képen elöl Nagy Napsugár

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

- A nagy esőzések nem befolyásolták jelentősen a munkát, mivel az alapozással már elkészültünk – tájékoztatta lapunkat az építkezés jelenlegi állapotáról Diós András, a kivitelező ZÁÉV Zrt. projektvezető főmérnöke.

Betonacél-szerelés, betonozási munkák folynak, és az 50 méteres medence gyakorlatilag elkészült az alapcsövezéssel együtt, ebben a hónapban tervezik a nagy acéltető-szerkezet beemelését is. A tetővel 38 méter fesztávot fognak áthidalni, egy 450 tonna teherbírású daru fogja majd a hónap végén az Ady utca felől a helyére emelni a tetőszerkezetet. Diós András elmondta még, hogy a koronavírus-helyzet alatt az anyagbeszerzés némileg akadozott, de nem volt túl nagy fennakadás a munkafolyamatokban.

A Zalaco Zalaegerszegi Úszó Klub úszói rendszeresen használják az ideiglenes uszodát. A képen elöl Nagy Napsugár Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A tetőszerkezet beemelését követően az épület bedobozolása következik, ami annyit jelent, hogy felül a trapézlemezek, a hő- és vízszigetelés rákerül a tetőre, és párhuzamosan elkezdjük az épület oldalfalainak bezárását. Ezek egyrészt szendvicspanelek, másrészt nagyméretű üvegpanelek lesznek – folytatta a szakember.

Természetesen nemcsak szerkezetépítési, hanem szakipari munkák is zajlanak jelenleg: elektromos védőcsövezések és kábeltálcák felhelyezése, elektromos vezetékek behúzása, vízgépészeti csőszerelési és általános gépészeti munkálatok is.

Drónfelvételünkön az építkezés
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Július 6-án kinyitott az ideiglenes sátorral fedett szabadtéri medence, amit hétköznapokon 6-20 óráig, hétvégén 9–19 óráig használhatnak a látogatók és az úszók, tudtuk meg Bánhegyi Pétertől, a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. ügyvezetőjétől.

– Jelenleg az úszóklubosok és a látogatók használják a pályákat, míg szeptembertől a tervek szerint az iskolákból is érkeznek majd gyerekek a kötelező testnevelésórák keretében. Most sok a szabad pálya, és mivel folyamatos a nyitvatartás, szeretnénk visszacsábítani azokat, akiket a koronavírus-járvány miatt elveszítettünk – mondta Bánhegyi Péter.

Konténeröltözőket rendszeresítettek, amelyek elsőre kicsit szokatlannak tűnhetnek, de 2-3 alkalom után már rutinszerűen használják a látogatók. Egy pályázat jóvoltából a Zala Megyei Szabadidősport Szövetséggel együttműködve, szeptember 27-ig minden vasárnap 14-19 óra között bárki ingyen látogathatja az uszodát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!