Szigorú intézkedések, rend és fegyelem

2020.08.18. 07:00

A gazdasági élet megsínyli, hogy Kína teljesen lezárta határait, nehéz velük új üzletet kötni

A koronavírus-járvány terjedése miatt a kínai gazdasági élet szereplőivel most nehéz üzletet kötni, mondta Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–kínai tagozatának elnöke.

Benedek Bálint

Nádasi Tamás Fotó: ZH

A szakember emlékeztetett: mindenki tisztában van azzal, hogy a járvány az ázsiai országból indult el, ám a kínaiak két hónap alatt úrrá lettek a fertőzésen. A friss adatok szerint a világ legnépesebb országában napi 20 új fertőzöttről érkeznek hírek, vagyis eddig 84 756-os betegszámnál tartanak és 4634-en haltak meg. Ezzel az első helyről mára a középmezőnybe kerültek, jelenleg a 32. helyet foglalják el a listán. Ez annak is köszönhető, hogy szigorú intézkedéseket vezettek be, komolyan veszik a koronavírust. A légszennyezettség miatt eddig is viselték az arcot eltakaró maszkot, ezért ezen a téren nem történt változás. Sőt a készpénzt is csaknem teljesen kiváltották telefonos fizetéssel, s ehhez még jött a fertőtlenítés.

– Ha hoznak egy intézkedést, Kínában fegyelem és rend van – folytatta. – Sok hátránya mellett ez az előnye az ottani társadalmi berendezkedésnek. Egy ilyen agresszívan terjedő járvány esetében kiderült: az egységes, központi intézkedés számos előnnyel jár. Azóta belépéskor minden üzletben testhőmérsékletet mérnek, új kesztyűt és maszkot adnak, valamint szinte állandóan fertőtlenítik a felületeket.

Nádasi Tamás Fotó: ZH

A gazdasági élet viszont eléggé megsínyli, hogy Kína teljesen lezárta határait. Nádasi Tamás elmondta: a kínai­akkal most nehéz új üzletet kötni, hiszen ők kizárólag a személyes kapcsolat vará­zsában bíznak. Számukra fontos, hogy a jövőbeni üzleti partnereikkel baráti viszonyt alakítsanak ki és csak utána ülnek tárgyalóasztalhoz. Az internetes rendszerek tekintetében fejlesztenek, a mobilos fizetésre például nem minden telefon képes, ehhez szoftvereket készítettek. A személyes érintkezéseken kívül most minden erejükkel azon dolgoznak, hogy még közelebb hozzák a tárgyalópartnereket. A különféle videóalapon működő rendszerek nem mindig pontosak, ezért szeretnék azokat tökéletesíteni, hiszen úgy érzik: a korábbi világ, ami volt, nem jön vissza. A szemtől szembeni találkozások kiváltásán dolgoznak. Most online rendeznek konferenciát, a kínai vásárokat pedig számítógépen keresztül mutatják be, ez is azt bizonyítja, hogy ráállnak a modern technológiák alkalmazására.

– Az internetes kereskedelem a meglévő partnerekkel működik – folytatta. – Amikor jött a koronavírus, a kínaiak átállították a gyáraikat védőeszközök és lélegeztetőgépek gyártására, amivel azóta is foglalkoznak. Ezenkívül a világ jó részét Kína látta el alkatrészekkel, különféle nyersanyagokkal s számtalan egyéb áruval. Ezek a csatornák most akadoznak, drasztikusan emelkedtek a szállítási költségek, jóval kevesebb a repülőjárat. Kínába jelenleg nagyon problémás beutazni, elsősorban a belföldi utazást népszerűsítik, a nemzetközi turizmusnak befellegzett. Több ország megfogalmazta, hogy a jövőben kevesebb kínai árut szeretnének vásárolni. Ám közben kiderült, hogy nem is olyan könnyű átállni saját ellátásra. Kínának gazdasági téren nincs oka panaszra, hiszen 1,4 milliárdos belső piaca van, élelmiszerekből viszont behozatalra szorulnak, ebben a jövőben ránk, magyarokra is számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!