A süllő népszerű a pecások körében

2020.05.19. 12:00

Az év hala a zalai horgászvizekben

Az év halának megválasztott süllő több ezer ivadékát telepítette az általa kezelt kistolmácsi és szentpéterföldei tóba a Zalaerdő Zrt.

Horváth-Balogh Attila

A süllő már 3-4 centiméteres méretet elérve megkezdi a halfogyasztást

Fotó: Ernszt Tamás

Emlékezetes, a Magyar Haltani Társaság által szervezett szavazáson 2020-ban a süllő lett az év hala, amelynek előnevelt, 3-4 centiméter nagyságú ivadékaival gazdagodott a Zalaerdő Zrt. tulajdonában és kezelésében lévő két dél-zalai víztározó. Az erdőgazdaság kiemelt figyelmet fordít a kezelésében lévő tavak hal­állományának fejlesztésére, amelynek meghatározó eleme a természetes szaporodás feltételeinek biztosítása és a tudatos haltelepítés.

– A ragadozó halfajok horgászvizeink értékes, keresett halai – mondta el Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója.

A süllő már 3-4 centiméteres méretet elérve megkezdi a halfogyasztást
Fotó: Ernszt Tamás

– A tavak gazdag fehérhal-állománya megfelelő táplálékot biztosít e gyors növekedésű fajok számára, amelyek évről évre eredményesen szaporodnak. A méretes ragadozófajok telepítésének a beszerzési nehézségek és a magas ár szab korlátokat, ezért minden évben ivadékokat telepítünk, amelyek a tavak természetes táplálékbázisát kihasználva érik el a fogható méretet. Az áprilisi csukaivadék-telepítést követően május 14-én mindkét víztározóba 6000-6000 darab előnevelt süllőt helyeztünk ki.

Ernszt Tamás hozzátette: a süllő egyike természetes vizeink legértékesebb halfajainak, a horgászok zsákmányában jelentős mennyiségben szerepel.

A horgászok által keresett ragadozóhal többféle horgászmódszerrel fogható. Teste megnyúlt, feje nagy, szájában erős fogak ülnek. Egyike azon hazai halainknak, amelyeknek kettő hátúszója van. Az európai sügérfélék családjának legnemesebb tagjaként gyorsabban és nagyobbra növekszik rokonainál, húsa különlegesen ízletes.

– A süllő 10–14 Celsius-fokos vízhőmérsékleten, általában április hónapban (a kajszibarack virágzásakor) ívik – folytatta Ernszt Tamás. – Párosan szaporodó hal, amely az ikráját parti növények (fűz, éger, stb.) víz alatti finom gyökerére rakja. Az ívást követően nem hagyja magára a nagyszámú ikrát, 5–8 napon át egyedül őrzi az ikrával telt fészket, távol tartva az ikrafaló halakat, közben mell­úszóival friss vizet áramoltat utódaira. A kifejlődő lárva kezdetben planktonállatokkal táplálkozik, majd a 3-4 centis méretet elérve megkezdi a halfogyasztást. Táplálékát ezt követően a víztérben gyakori halak közül válogatja, nem annyira faj, hanem inkább méret szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!