ettől az évtől nem vehetnek igénybe uniós hozzájárulást

2020.05.18. 11:30

A kormány a zalai fenyősöket is megóvja

Az Európai Bizottság kizárta a hagyományos karácsonyfa-termesztést a támogatható ágazatok köréből, így a fenyőültetvények gazdái ettől az évtől kezdve nem vehetnek igénybe uniós hozzájárulást. Surdi és nemespátrói termelőket, valamint szakértőket kérdeztünk.

Benedek Bálint

Győrfy Balázs nemespátrói polgármester érti a brüsszeli határozatot, de az a piac beszűküléséhez vezethet

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Nemrégiben a Magyar Államkincstár honlapján jelent meg a tavalyi brüsszeli döntés. A bizottság állásfoglalása szerint nem jogosult területalapú támogatásra a karácsonyfa-termesztésre szolgáló terület, ha a fákat a szokásos módon kivágják, és gyökér nélkül értékesítik. A döntés mintegy 700 magyar gazdálkodót érint, itthon ugyanis közel háromezer hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa célú fenyőter­mesztés.

Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap / Archív

Surd

Surdon szinte minden család részben vagy egészben ebből él, generációról generációra öröklődnek az ültetvények. A település polgármestere, Kanász János maga is gazdálkodó, bár elmondása szerint ő a szerényebbek közé tartozik a maga két hektáron termesztett húszezer fenyőfájával.

– Az eddig az uniótól kapott támogatást permetszerre fordítottuk – fogalmazott Kanász János. – A fák rendkívül sok gondoskodást igényelnek, évente háromszor a talajt kell gondozni, de a kártevők ellen is érdemes védekezni. Ellenkező esetben bizonyos rovarok kíméletlen pusztítást végezhetnek az ültetvényekben. Bár úgy tűnhet, hogy a földlabdás karácsonyfa környezetbarát megoldás, ám azok a vásárlók, akik korábban ezt a verziót választották, nem voltak maximálisan elégedettek. Előfordult, hogy a családi ház kertjében hamar elszáradt, igazán Magyarországon nem keresik ezeket.

A településvezető szerint a brüsszeli döntéshozók nincsenek mindig tisztában azzal, hogy a fenyőtermesztés miről is szól. Igaz, hogy az egyik évben kivágnak sok száz fát, de a következő évben rendszerint többet ültetnek. A tehát körforgás nem áll meg. Mint minden mezőgazdasági szektor, így az övék is megérzi az eső hiányát, a gondozásra is nagyobb figyelmet kell fordítani.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy a frissen ültetett fák 20-25 százaléka őszi pótlásra szorul.

Nemespátró

Ugyancsak sokan foglalkoznak fenyőfatermesztéssel a szomszédos Nemespátrón. Ezen a kistelepülésen szintén a polgármestert, Győrfy Balázst kerestük, hiszen már a dédszülei is dolgoztak a fák között. Jelenleg hat hektáron gazdálkodik, ennek 80 százalékát nordmann, a fennmaradó részt pedig luc fenyők teszik ki, mely bő ötvenezer fát jelent.

Győrfy Balázs nemespátrói polgármester érti a brüsszeli határozatot, de az a piac beszűküléséhez vezethet Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az uniótól kapott közel félmillió forintos támogatást eddig főleg vegyszerekre: gyomirtóra, gomba- és rovarölő anyagokra használtuk fel, sőt olykor eszközfejlesztésre is lehetőség nyílt – mondta a polgármester. – Általában traktormeghajtású fenyőkötöző gépet és permetező berendezést vásároltunk. Értjük Brüsszel érvelését, ám ez könnyedén a piac beszűküléséhez vezethet. Mi, környékbeli termelők tudatosan, a környezet megóvásával dolgozunk, vagyis többet ültetünk vissza, mint amennyit kivágunk.

A nemespátrói faluvezető viszont úgy érzi, hogy a gazdálkodóknak nem szabadna kizárólag a támogatásra várniuk, anélkül is megoldható a helyzet. Csak több befektetett energiára van szükség, a szorgalom és a munka pedig előbb-utóbb kifizetődik. Egy nordmann fenyőfa 8-10 éves korára éri el a vágásérett

állapotát, ám addig rengeteg törődést és odafigyelést igényel.

A kormányzat viszont nem hagyja magára a termelőket. Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az uniós szabályozást szomorúan ugyan, de tudomásul kell venni. Éppen azért, mert sok gazdát érint az ügy, a kormány már nekilátott kidolgozni, hogy miképp lehetne segíteni ezeken az embereken. A karácsonyfa felnevelése hosszú folyamat, és kitartó munkáról van szó, ráadásul sok pénzt kell befektetni az üzlethez. Az Agrárminisztérium dolgozik a megoldáson, hogy a magyarországi fenyőfaellátás a következő években is biztosított lehessen.

Nem jogosult területalapú támogatásra a karácsonyfa termesztésére szolgáló terület, amennyiben a fákat kivágják és gyökér nélkül értékesítik, erősítette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezete. Az elnök, Sabján Krisztián elmondta, a minisztérium a kivágott fenyők esetében nemzeti forrásból biztosítja ezt a támogatást. A nagykanizsai járásban ez mintegy 57 termelő 250 hektárnyi területét érinti. A kérelmet falugazdászaik hozzáértő segítségével célszerű beadni. A külön erre bevezetett úgynevezett „KAR01” hasznosítási kódon „támogatást nem igényel” jelöléssel regisztrálhatnak a termelők. Ha pedig élőfaként, gyökérrel kívánják értékesíteni a fenyőket, arra a teljes támogatás elérhető lesz. Ebben az esetben az érintett terület fenyőfa, faiskola néven szerepel és „FAT05” hasznosítási kóddal lehet bejelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!