Koronavírus Zalában

2020.04.20. 11:30

Kinyit az online piac – A zalai őstermelők összefogása is segíthet az ágazatnak

A koronavírus-­járvány terjedése miatt sok kistermelő és élelmiszer-előállító vállalkozás került nehéz helyzetbe. Néhányan házhoz szállítással próbálkoznak, de ahhoz, hogy megmenthető legyen az ágazat, széles körű összefogásra lenne szükség.

Benedek Bálint

Turul Emília (balra) és Burján Emese az élelmiszerek kiszállításakor minden óvintézkedést szigorúan betart

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

A koronavírus-járvány megfékezéséért hozott korlátozások, például több piac bezárása miatt sok kistermelő, élelmiszer-előállító piacvesztéssel szembesül. A Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) a kereslet és kínálat összekapcsolásával, a NAK Piactér nevű platform elindításával kíván segíteni az értékesítési nehézségek leküzdésében. Fontosnak tartják, hogy a fejlesztés megvalósulásáig minél több élelmiszer-előállító és élelmiszer-kereskedelmi vállalkozás értesüljön a napokban induló lehetőségről.

A NAK Zala megyei szervezetének elnöke, Sabján Krisz­tián szerint az országos online felület nagyszerű lehetőséget kínál, hiszen a piacot vesztő vállalkozóknak mentőövet jelent. Ehhez szorosan kapcsolódik a megyei elképzelés, amely szerint a kamara összekötő szerepet töltene be a fogyasztó és a termelő között.

Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A piacok rendre bezártak, csak bizonyos feltételekkel működhetnek, így a nagykanizsai és a zalaegerszegi piac működik – folytatta. – A vásárlók pedig szerencsére egyre gyakrabban választják a magyar termékeket, bíznak a helyi kistermelők által előállított élelmiszerekben. Ezért is promotáljuk azt a lehetőséget, hogy egy szállítócég közbeiktatásával közvetlenül a fogyasztókhoz eljuthassanak a különféle zalai termékek. Elképzelésünk szerint egy online piactérben a kistermelők és a vásárlók megtalálhatják egymást. A vásárlók telefonon vagy e-mailben rendelhetnének, majd a szállító házhoz vinné az árut. Ez olyan forma, mely akár a vírus elmúltával is életképes maradhatna. Az induláshoz azonban széles körű összefogásra van szükség, ebben vállal koordinátori szerepet a NAK Zala megyei szervezete. Legalább száz zalai termelő jelentkezésével indul el ez a kamarától független, piaci alapokon nyugvó vásárlói közösség, amely reményeink szerint hosszú távon működhet.

A zalai termelők közül sokan bezárkóztak, míg néhányan házhoz szállítással próbálják orvosolni a kialakult helyzetet. A miháldi Illésné Farkas Katalin őstermelő többek között házi készítésű lekvárokkal és szörpökkel foglalkozik. Mivel veszélyeztetett korban van, elmondása szerint a járvány kezdetekor azonnali hatállyal felfüggesztette a tevékenységét, s otthon maradt. Pedig férjével a közeli Zalakaros piacán árult, ám a külföldi vendégek hazautazása után már nem látták értelmét folytatni.

– Szerencsére a fővárosban élő gyerekeink még segítenek, s a törzsvásárlók kö­rét a készlet erejéig ellátjuk termékekkel – fogalmazott. – Kiszállítást ugyan nem vállalunk, de előfordult olyan eset, amikor néhány prémium megrendelőnknek szállítottunk csomagot, ők pedig interneten átutalták annak ellenértékét. Ha mindenki fegyelmezetten betartja a kijárási korlátozás szabályait, akkor mi is előbb térhetünk vissza az elárusítóhelyekre. Ám a termelés most sem állt le, az energiáinkat az újabb termékek előállítására fordítjuk, legutóbb például a kertünkben gyűjtött medvehagymát dolgoztuk fel. Igyekszünk jobban kihasználni a földterület befogadóképességét, az előző évektől eltérően bizonyos növényekből többet vetettünk.

Turul Emília (balra) és Burján Emese az élelmiszerek kiszállításakor minden óvintézkedést szigorúan betart Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Velük ellentétben néhány kézműves vállalkozó a házhoz szállításban látja a jövőt s a családjuk megélhetését. Köztük a tótszerdahelyi Turul Emília, aki férjével hét éve készít feldolgozott húskészítményeket.

– Most a vírus miatt a kialakult helyzethez kellett alkalmazkodnunk – mondta Emília. – A világháló nagyban segíti a munkánkat, vásárlóinkat a népszerű közösségi oldalon keresztül érjük el. A hirtelen előállt helyzetre mindenki jól reagált, s nagy kincs, amikor a termelőtől közvetlenül juthat el az áru a fogyasztóhoz. Ebben az időszakban még fontosabb lett az élelmiszer-biztonság, a higiénia. Az árainkon az afrikai sertéspestis okozta piaci helyzet miatt emeltünk a múlt év második felében, azóta viszont nem. A kiszállítás díjtalan, mert úgy látjuk, gyakorlatilag ez az egyetlen lehetőség az „életben” maradáshoz.

A veszélyhelyzet kihirdetése után három vállalkozó egymást is segíti. Turulék mellett egy valkonyai kézműves pékség, valamint egy eszteregnyei tejmanufaktúra csatlakozott az összefogáshoz, az új ötletet pedig a megrendelők is díjazzák.

– A mi kis családi tejmanufaktúránknak nem sok ideje volt töprengeni, hogyan rea­gáljon a termelői piacokon tapasztalt korlátozásokra, forgalomcsökkenésre ebben az új helyzetben – szögezte le Burján Emese, a Míves Tejmanufaktúra tulajdonosa. – A tej mindennap jön, feladatot ad, nem lehet megállni, fel kell dolgozni. Hét éve foglalkozunk a sajt- és joghurtkészítéssel, az induló éveinkben sokat szállítottunk házhoz. Most visszatértünk ehhez az értékesítési formához. A termékeink nem olcsók, de nem emeltünk árat a sajtoknál öt éve, és nem most kezdjük el.

Az újudvari termelői piac (képünk még a járvány előtt készült) a környék legnépszerűbb elárusítóhelyei közé tartozott. A járványhelyzet végéig biztosan zárva tart Fotó: ZH Archívum

Burján Emese hozzátette: a szállításkor kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniára, csak a kapu előtt, kültéren adják át a terméket, kesztyű, arcmaszk, kézfertőtlenítő folyamatos hasz­nálata mellett. A vásárlók a fizetendőt egy borítékba már előre összekészítik, így bankjegy érintése nélkül cserélnek gazdát az alaposan becsomagolt termékek. Kizárólag a szükséges és sajnos drága higiéniai felszerelések miatt kérnek házhoz szállítási díjat, de a 65 éven felüliek esetében ingyenes a szolgáltatás.

Az őstermelők gondjait Jakab Sándor újudvari polgármester is átérzi. Tavaly szeptemberben nyílt meg a település központjában a „Dél-Zala Kincsei” névre keresztelt termelői piac, mely az eltelt időszakban a környékbeli kisvállalkozók és helyi termelők egyik központjává nőtte ki magát. A polgármester elmondta: hiába is engedélyezték bizonyos feltételekkel a termelői piacok megnyitását, a lakosság egészségének megóvása számukra mindennél fontosabb. A lakók maszkokat kaptak, folyamatosan fertőtlenítik a közterületeket. Nem lett volna szerencsés, ha tömegével érkeznek a megye minden pontjáról a vásárlók, ezért amíg a veszélyhelyzet tart, biztosan zárva marad a piacuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!