Fogadás

2020.02.27. 07:00

A helyi adózók élmezőnye: Zalaegerszeg negyedszer köszönte meg a támogatást

Az elmúlt évben a megyeszékhelyi önkormányzat ötmilliárd forintot szedett be iparűzési adóból, és a legtöbbet fizető huszonöt vállalkozás képviselőit szerdán a Széchenyi téri díszteremben fogadta a város vezetése.

Arany Gábor

Az önkormányzat köszönetét fejezte ki a huszonöt legnagyobb helyi adózónak Fotó: Pezzetta Umberto

Az esztendő elején már negyedik alkalommal megrendezett fogadáson Balaicz Zoltán polgármester elismerését és köszönetét fejezte ki a vállalkozásoknak a támogatásért. Mint kiemelte, a cégek amellett, hogy több ezer embernek adnak munkát, adójukkal hozzájárulnak a város működtetéséhez, de ezen túlmenően is lehet rájuk számítani, hiszen állandó résztvevői a különböző jótékonysági akcióknak, rendezvényeknek.

 

A polgármester áttekintést adott az elmúlt évek fejlődéséről és a tervekről. Felidézte, hogy 2014-ben az önkormányzat 3,2 milliárd forintot szedett be az iparűzési adóból, ez az összeg emelkedett tavaly ötmilliárdra. Ezen belül a 25 cég által fizetett összeg aránya az egy évvel korábbi 40-ről 2019-ben 38 százalékra csökkent, ami azt mutatja, hogy erősödnek a kis- és középvállalkozások is a város gazdasági életében. Kiemelte, hogy a legtöbb iparűzési adót a Flex fizette az elmúlt esztendőben, ez elérte a 935 millió forintot, míg 2015-ben ez az összeg 502 millió volt.

Az önkormányzat köszönetét fejezte ki a huszonöt legnagyobb helyi adózónak Fotó: Pezzetta Umberto

Szólt arról is, hogy a fuvarozó vállalkozások számára biztosított adókedvezmény miatt a város 600 millió forinttal kevesebbhez jutott. Az elmúlt évek, évtizedek fejlődésének illusztrálására elmondta, hogy 1998 óta megduplázódott a megyeszékhelyen bejegyzett járművek száma, és tavaly elérte a 33 ezret. Ez azt is jelenti, hogy ilyen gépkocsitömeg használja az utakat, amelyek fenntartására a város saját költségvetéséből évente 200 millió forintot tud költeni.

A folyamatban lévő beruházásokra térve elmondta, hogy húsz helyszínen 33 milliárd forint értékű projekt megvalósulásának lehetünk szemtanúi. A beszámolót követően a polgármester átadta a cégek képviselőinek a város elismerő oklevelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!