Fontos a versenyképesség és a termelékenység növelése

2019.12.09. 14:00

Időjárás ide vagy oda, így is jó évet zárnak a zalai termelők

A hektikus idő­járás ellenére jó évet zárhatnak a zalai gazdálkodók – ez is kiderült a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége szakmai fórumán.

Keszey Ágnes

A fórum előadói nemzetközi és hazai értékelést is adtak, s jövőképet vázoltak. Balra Süle Katalin

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Az eseménynek a Pannon Egye­tem Georgikon Kar adott otthont. Süle Katalin szervező, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke köszöntőjét követően Polgár J. Péter dékán és Nagy Bálint polgármester mondott üdvözlőbeszédet. Az előadások sorát Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese kezdte, aki az uniós közös agrárpolitika jövőjét mutatta be. Kiemelte, egyre nagyobb a nyomás az európai döntéshozókon, hogy a környezethez, természethez, klímaváltozáshoz kötődő szempontok jobban megjelenjenek az uniós politikában. Az ezt elérni kívánók érvei azonban sok esetben nem helytálló információkra alapozva a mezőgazdaság ellen szólnak. Ezért szélesebb körű tájékoztatás szükséges ahhoz, milyen a modern mezőgazdaság, hogyan történik a földművelés, állattenyésztés, élelmiszer-termelés. Hangsúlyozta: minden termelőnek fontos a környezet védelme és az, hogy fenntartható módon termeljen.

A fórum előadói nemzetközi és hazai értékelést is adtak, s jövőképet vázoltak. Balra Süle Katalin
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója az ágazat időszerű kérdéseit foglalta össze. Mint összegezte, a hazai mezőgazdaság az átlagnál jobb évet zár, de árnyalta a képet a főbb fajok tenyésztésének eredményeivel, s az is kiderült előadásából, hogy az élelmiszeripar számára kevésbé volt jó az esztendő. Detre Miklós, a Magyar Államkincstár horizontális feladatok végrehajtásáért felelős igazgatója az agrártámogatások kifizetésének adatait ismertette. Míg tavaly országosan 192 ezer ügyfél 665 milliárd forintot, idén december 1-jéig 190 ezer fő összesen 667 milliárd forintot kapott a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások révén. Zalába idén 17,8 milliárd forint jutott, 5262 főnek. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke széles körű nemzetközi kitekintést adott az agrárpolitika aktualitásairól. A zalai gazdálkodóknak tartott fórumon Süle Katalin úgy fogalmazott: a megyében gazdálkodóknak nincs okuk panaszra, összességében pozitívak az eredmények.

– A növénytermesztés az időjárási viszontagságok ellenére jól teljesített. Több növénykultúrában meg is haladtuk az országos termés­átlagokat. Rengeteget fejlődött a növényvédelmi technológiák alkalmazása és az agrotechnikai eljárások. Az állattenyésztésben növekvő állatlétszámokról számolhatok be. Örvendetes, hogy egyre több zalai gazdálkodó úgy látja, a legelőre alapozott állattartást bővíteni kell. Szerencsére sok a fiatal, aki ebben látja a jövőjét. Bízom benne, hogy a kertészetben is elindul egy olyan dinamikus fejlődés, amely a megye néhány pontján már tapasztalható – összegezte Süle Katalin. Azt is elmondta: a gazdálkodók körében mindenkit érintő kérdés a termelékenység növelése, a piacra jutás, a versenyképesség, és so­kakat foglalkoztatnak a közös agrárpolitika irányelvei s a támogatási struktúrák is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!