A legnépszerűbb vidéki úticél

2019.09.12. 14:00

Újabb fejlesztési forrás jut a balatoni strandoknak

Strandok fejlesztésére és csúszdák felújítására írnak ki pályázatot hamarosan – ez is elhangzott azon az előadáson, melyet dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója tartott a Somogyi Hírlap Balatoni Médiahajóján.

Keszey Ágnes

Dr. Guller Zoltán, azt MTÜ vezérigazgatója (jobbról a második) szólt a hazai turizmusról és a balatoni fejlesztésekről is a rendezvényen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

„A Balaton a mi tengerünk, azzá lesz, amivé kiterveljük!” – e mottóval s az „Egész évben Balaton!” jelmondat meg­valósulása reményében in­dí­totta útjára a II. Balatoni Médiahajót a szomszéd megye napilapja. A balatonföldvári kikötőben szálltak fel a rendezvénynek otthont adó Szent Miklós hajóra a balatoni régió politikusai, településvezetői, köz­életi szereplői, a vállalkozások képviselői. A rendezvény szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség volt. Lengyel János főszerkesztő, Witzmann Mihály somogyi országgyűlési képviselő és Biró Róbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntője után dr. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója tartott előadást, melyet a jövőbeni fejlesztési lehetőségekről szóló bejelentések felvezetéseként helyzetértékeléssel kezdett. Leszögezte: a turizmus stratégiai ágazat, hiszen évek óta a magyar GDP tíz százalékát adja, négyszázezer embernek ad munkát, és több tízezer kisvállalkozás dolgozik e területen. Az ágazat tízszázalékos eredményemelkedésével meghaladta az átlagos hazai gazdasági növekedést – ez az uniós és a világviszonylatnál is dinamikusabb fejlődés. A belföldi turizmus is jelentősen élénkül.

Dr. Guller Zoltán, azt MTÜ vezérigazgatója (jobbról a második) szólt a hazai turizmusról és a balatoni fejlesztésekről is a rendezvényen Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Tavaly 350 ezerrel haladta meg a magyar vendégek száma az előző évit, növekedése idén is hasonló nagyságrendű. Ehhez a SZÉP Kártya is hozzájárul: július 31-ig 144 milliárd forint feltöltés realizálódott, tavaly ennek fele volt. Budapest után a Balaton régió a legfontosabb turisztikai térség, egyben a magyarok legkedveltebb úti célja. Ezt tükrözik a tavalyi adatok: az összes hazai vendégéjszaka 20 százaléka a Balatonnál realizálódott, 78 százalékban belföldi turisták jártak a Balatonnál: 4 millió bel- és 2 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak. Az idei első félévében 773 ezer vendég több mint 2 millió vendégéjszakát töltött a térségben, ez ismét növekedést jelent tavalyhoz képest. A szállásdíjbevétel közel 7, az összes árbevétel mintegy 10 százalékkal emelkedett.

Dr. Guller Zoltán a turisztikai fejlesztésekről is szólt. Összegezte: az elmúlt három évben közel 100 milliárd forintos támogatás jutott a Balatonhoz. Szálláshelyek, kalandparkok megújítását és újak építését emelte ki. Ismertette, hogy vidéki turisztikai beruházásokra 800 milliárd forint feletti összeg áll rendelkezésre 2030-ig. A fejlesztések alapja a térségi szemlélet.

– A balatoni fejlesztési csomagnak fontos része az északi parti vasút, a 67-es út gyorsforgalmasítása, fut a vízminőség-javítási program, továbbá volt két strandfelújítási program – idézte fel dr. Guller Zoltán. – Örömmel jelentem be, hogy a Strand 3. újabb forrást hoz a Balatonhoz, mind a fizetős, mind a szabadstrandokra.

A pályázatokat ősszel kiírják, alapvetően infrastrukturális fejlesztésekre. Új prog­ram is indul: valamennyi balatoni csúszdát felújítják. A fejlesztések a szezonkezdetre megvalósulnak. A balatoni hajózás modernizálásáról is hallhattak a jelenlevők: néhány éven belül teljesen megújul a flotta.

Dr. Guller Zoltán szólt a szálláshelyek online adatszolgáltatásáról is, a szoftverhasználók köre jövőre a jegyértékesítőkkel bővül. A rendszerből nemcsak statisztikai adatok nyerhetők, hanem értékelhetőek a trendek, meg lehet alapozni, értékelni turisztikai kampányokat, már futó akciókat módosítani, s a gazdaság fehéredését is szolgálja a rendszer. Zárszóként úgy összegzett: a turizmus aranykorát éljük.

– Január elsejétől a szálláshely-szolgáltatások áfája öt százalékra csökken. A vendéglátás áfacsökkentése után ez újabb fontos lépés. Több pénz marad a vállalkozásoknál, amelyből tudnak fejleszteni, tudják finanszírozni a munkaerő megnövekedett igényét – emelte ki a vezérigazgató.

Előadása után további aktualitások hangzottak el különböző szervezetek vezetőitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!