Az évtized második legalacsonyabb termése várható

2019.09.06. 10:00

Javában szedik a körtét

Javában zajlik a vilmoskörte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség meg­felelőnek ígérkezik, derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

ZH

A körtefajták érési ideje júliustól október végéig tart. A július–augusztusban érő nyári fajták hosszú idejű tárolásra nem alkalmasak, friss fogyasztásra viszont kedveltek. A gazdaságilag jelentős körtefajták zömét ősszel takarítják be. Ezek szeptember közepétől októberig érnek, és 2–2,5 hónapos tárolásra alkalmasak.

Körtéből az éves termésmennyiség kiugró esetben elérheti a 40 ezer tonnát, sok­éves átlagban 33 ezer tonna körüli. A termesztés az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat. A területalapú támogatások adatai alapján 2017-ben 2342 hektár, 2018-ban pedig 2270 hektár körteültetvény volt hazánkban, ez 72 hektáros csökkenés. 2019-ben 2264 hektárt mutatnak az adatok.

Az unióban Olaszország, Belgium, Spanyolország és Hollandia a legjelentősebb körtetermelő. Az Alma-Körte Világszövetség adatai alapján az európai körte termésmennyisége kétmillió tonna körüli lehet az idén, ami 14 százalékos csökkenés 2018-hoz képest. Spanyolország kivételével minden meghatározó termelő országban visszaeséssel számolnak, így körtéből az évtized második legalacsonyabb termése várható Európában. A visszaesés a tavalyi hőség és a nagy termés okozta túlterhelés, illetve a gyenge idei virágzás eredménye, de jelentős hatása volt a csapadékos perió­dusoknak is, aminek tulajdoníthatóan mintegy két héttel csúszik a betakarítás.

Hazánkban a kevés megfelelő éghajlati adottságú terület, a szegényes alanyfajta-kínálat, az öntözés és a szakképzett munkaerő hiánya, az elöregedett ültetvények magas aránya, a hatékony növényvédő szerek kínálatának csökkenése, a körte kártevőinél a gyors rezisztencia kialakulása, valamint az újabb betegségek megjelenése nem teszi a körtét nagy területen gazdaságosan termeszthető növénnyé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!