Az erdő s a szarvas hangjai

2019.09.25. 07:00

Ilyen volt a Vadászati Kultúra Ünnepe Keszthelyen

„A magyar erdők királyára vadászni kiváltság, ünnepélyessé teszi a vadászatot, a vele való kommunikáció kimagasló vadászati élmény.”

Varga Lívia

Erdélyi Tamás fővadász a szarvasbőgés rejtelmeibe kalauzolt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Varga Lívia

Minderről Erdélyi Tamás fővadász beszélt a közelmúltban a VIII. Festetics Trófeaszemlén és a Vadászati Kultúra Ünnepén. Szarvasbőgő-bemutatóján kiderült: eszköz nélkül, a gyomorból kipréselt vagy a torokban képzett hanggal, kezünk segítségével éppúgy utánozható a nagyvad bőgése, mint tradicionális szürkemarha-bőgőkürttel. De: „ami legalább harminc centi hosszú, üreges és két vége van, az tökéletesen alkalmas erre a célra” – mondta a fővadász többek közt egy pvc és egy szifontoldócsövön, majd egy papírgurigán szemléltetve a kijelentést. Előadásából az is kiderült: tévhit, hogy a bika hangjából annak kora megbecsülhető lenne.

Agarak futtatás előtt. Az Országos Agarász Egyesület látványos bemutatóval készült
Fotó: Varga Lívia / Zalai Hírlap
Erdélyi Tamás fővadász a szarvasbőgés rejtelmeibe kalauzolt
Fotó: Varga Lívia / Zalai Hírlap

Hasonló érdekességek hangzottak el a Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) solymász rendje, Lóki György és fia, a tízéves Lóki Mátyás látványos bemutatóján. Volt fegyelmi gyakorlat, kézre hívás Harris-héjával, láttatva a solymász és madara közötti mély és bensőséges kapcsolatot, s az is kiderült: a Harrisek „sosem restek egy kis lustaságra”. Lóki György elárulta: a ragadozó madarak világában a „tojók mindig sokkal nagyobbak, erősebbek és agresszívebbek a hímeknél”.

Lóki Mátyás (elöl) és Lóki György solymászbemutatója
Fotó: Varga Lívia / Zalai Hírlap
Nagy István Héjaroham című alkotása a VKE kiállításán
Fotó: Varga Lívia / Zalai Hírlap

A programon további látványosságot kínált az Országos Agarász Egyesület bemutatója, s kiállítás is nyílt: a Vadászati Múzeum Széchenyi-Kittenberger-emlékszobájában rendezték be a VKE képzőművészeti tárlatát, amelyen vadászati témájú, Vadászati Kulturális Érték díjjal jutalmazott alkotásokat láthat a nagyérdemű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!