Fontos a kapcsolat

2019.09.04. 10:00

A kétoldalú áruforgalom értéke egyre bővül hazánk és Kína között

Sanghaj legnagyobb ipari és kereskedelmi szövetségeinek tagvállalatai is részt vettek a fővárosi Hungexpo D pavilonjában megrendezett „The 8th Shanghai Fair 2019’” című kiállításon.

Benedek Bálint

Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Kínai Tagozatának elnöke szerint a két ország közötti kapcsolat dinamikusan fejlődik Fotó: ZH Archívum

A rendezvényen több mint 200 kínai kiállító termékeivel találkozhattak az érdeklődők. A kiállítás keretében szerveztek kereskedelmi partnertalálkozókat, termékbemutatót, és az érdeklődők megismerkedhettek a kínai teaszertartással, gasztronómiával is. Az esemény ünnepélyes megnyitóján a keleti kapcsolatokért felelős dr. Baranyi András külügyi helyettes államtitkár, dr. Bagdi Gábor főpolgármester-helyettes és a kínai vezetők mellett Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Kínai Tagozatának elnöke is beszélt.

– Az expó célja a kínai, azon belül Shanghaj és környéke termékeinek bemutatása, illetve a Budapestre látogató delegáció tagjai számára üzleti partnerek felkutatása – fogalmazott Nádasi Tamás. – A magyar–kínai kapcsolatok dinamikusan fejlődnek, a kétoldalú áruforgalom értéke Magyarország és Kína között folyamatosan bővül. 2016-ban 7,1 milliárd, 2017-ben már közel 8 milliárd USD volt. Tavaly elérte a 8,7 milliárdot, ebből a magyar import értéke 6,3 milliárd, az export értéke 2,4 milliárd USD volt. Ez évben ünnepeljük sok esemény kíséretében a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulóját.

Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Kínai Tagozatának elnöke szerint a két ország közötti kapcsolat dinamikusan fejlődik Fotó: ZH Archívum

A mostani program kiemelten fontos számunkra, hiszen a világ egyik legnagyobb metropolisza, a 28 milliós Sanghaj cégei mutatkoztak be hazánkban. A kapcsolatépítésben komoly segítséget jelent, hogy idén nyártól közvetlen légi járat köti össze heti három alkalommal a kínai nagyvárost Budapesttel.

Kína egyre több magyar cég érdeklődését kelti fel, ezért fontos a megfelelő tájékoztatás. Az eltérő üzleti kultúra miatt a vállalkozásoknak kiemelten fontos a támogatás, ebben a relációban ez a magyar–kínai tagozat talán legfontosabb feladata. Fontos a bizalom megteremtése, a megfelelő üzleti partner megtalálása, illetve a kereskedelmi és befektetési lehetőségek pontos feltérképezése. A kínai befektetéseket tekintve Magyarország az első helyen áll a kelet-közép-európai régióban, 4 milliárd USD értékkel. A legnagyobb befektetők mellett hamarosan újabb kínai cégek választják Magyarországot befektetési célpontként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!