A borbarátok egyesülete koordinálja

2019.07.05. 09:00

Közösen védekeznek a szőlő betegségei ellen Pusztaszentlászlón

Közösen védekeznek a szőlő „aranyszínű sárgaság fitoplazma”-megbetegedése, valamint az annak kórokozóját terjesztő amerikai szőlőkabócák ellen a közép-zalai településen.

Gyuricza Ferenc

Az egyik gazda, Virág Péter permetezés közben Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A helyi szőlőtermő vidék felvirágoztatására alakult Újhegyi Borbarátok Egyesülete nemcsak összefogta és koordinálja a gazdák védekezését, hanem konkrét támogatást is nyújt számukra a szőlő egyik legveszélyesebb betegsége elleni küzdelemhez.

– A fitoplazmabetegség kórokozóját terjesztő amerikai szőlőkabócát tavaly, a VI. újhegyi szőlőmustra idején észleltük az egyik birtokon – mondta Kaj István, az egyesület elnöke, egyben a település polgármestere. – Azonnal jelentettük az illetékes hivatalnak, majd a fertőzés tovaterjedésének megakadályozása érdekében a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága ez évben el is rendelte a növényvédelmi zárlatot, illetve a közérdekű védekezést. Mi ez utóbbiban tudunk segítséget nyújtani a gazdáknak – mondta az egyesületi elnök.

Az egyik gazda, Virág Péter permetezés közben Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Kaj István a részletekről is beszámolt. Mint mondotta, az egyesület szakértői vélemények alapján kiválasztotta, beszerezte, majd a gazdákhoz el is juttatta az ajánlott növényvédő szerek közül azt, amelyiket a leghatásosabbnak tartottak a védekezésre. Ezzel gyakorlatilag megelőlegezték a növényvédő szer bekerülésének költségét, azaz nem fordulhat elő, hogy valamely gazda anyagi okok miatt ne tudna eleget tenni a kötelezettségének.

– A védekezés ugyanis akkor hatásos, ha az egész területre egyszerre kerül ki a permetszer, az úgynevezett taglózó hatása ilyenkor a legnagyobb – magyarázta Kaj István. – Ha egy adott területen mindenki közel azonos időben juttatja ki a permetszert, akkor a szőlőkabóca nem talál olyan területet, amely mentes lenne a védekezéstől. A permetezést két fázisban kell elvégezni, egyesületünk mindkét forduló esetében koordinálta a gazdák tevékenységét.

Kaj István emlékeztetett arra, hogy az egyesület eddig is komoly gondot fordított a falut övező hegyhátra, ennek okán az Újhegy évek óta mentes az elhanyagolt birtokoktól, valamint az amerikai szőlőkabóca lárvája által különösen kedvelt gazdanövénytől, az erdei iszalagtól.

Meglepetten vették tudomásul, hogy a kártékony rovar ennek ellenére megjelent a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!