A jó idő nem csak a metszésnek kedvez, a kártevőknek is

2019.03.08. 07:00

Ez sem lesz könnyű év – Vallják a nagykanizsai Gyümölcskert Zrt-nél

A végéhez közeledik a metszés a Gyümölcskert Zrt. gyümölcsöseiben. A hetek óta tartó kellemes időjárás kedvező a dolgozóknak, az viszont kevésbé szerencsés, hogy az enyhe tél miatt a kártevők is vígan átteleltek.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Shutterstock

A Gyümölcskert Zrt.-nél 200 hektáron folyik a termelés, ebből mintegy 65 hektárt tesz ki a meggy, a többi körte. A meggyből 20 hektárnyi már terem, 45 eztán fordul termőre. A körtésben pedig 17 hektár az új telepítés. Mindezek metszése zajlik most is, 50–60 fő dolgozik a gyümölcsösökben nap mint nap.

– A gárdát saját dolgozók és alkalmi vendégmunkások alkotják, miattuk az irodaházunk használaton kívüli részében munkásszállót alakítottunk ki 20 fő részére, ami szükség esetén 60 főig bővíthető – hallottuk Sipos Gyulától, a Gyümölcskert Zrt. vezérigazgatójától.

Fotó: MW grafika

– Sajnos muszáj az ország másik feléből munkavállalókat hozni az olyan dömpingidőszakban, mint a mostani, mert helyben már nem találni elegendő embert erre a kézimunka-igényes fela­datra. Ugyanis viszonylag gyorsan, koncentráltan kell végezni a munkát, amihez tömeg kell, mert a tavasz általában kiszámíthatatlan módon, egyik napról a másikra szokott beköszönteni. Virágzásban metszeni pedig nem szerencsés… Az időjárás a munkavégzés szempontjából kedvező, sőt, már-már túlságosan is az, az elmúlt évek tapasztalata azt mondatja velem, hogy ennek a tavaszias időnek lehet böjtje. Nehogy úgy járjunk, hogy a 15-20 fokos meleg hatására megindulnak a növények, aztán jön rájuk egy mínusz 10 Celsius-fokos fagyos, szeles, havas időjárás. Egyre inkább tendencia, hogy nagy tél – hosszan tartó hideggel, hótakaróval – már nincs, most sem volt, ami azt jelenti, hogy a kártevők és kórokozók gondtalanul áttelelhettek. Ez a szezonra nézve biztosan komoly fertőzési nyomást jelent, tehát az idei sem lesz könnyű év. Ám a legfontosabb az, hogy ne legyen fagy és jégeső, minden más ártalom ellen elég jól tudunk védekezni.

Sipos Gyula azt is elmondta: meggyből érdi és debreceni bőtermőt, cigánymeggyet, körtéből pedig Vilmost, Bosc kobakot, Packham’s trium­phot és Fétel apátot telepítettek, a piac igényei nemigen változnak, ezekre van kereslet.

– A „nagy” telepítésekkel egy időre végeztünk, most, ahol szükséges, a pótlások zajlanak – tette hozzá a vezérigazgató. – Azt gondolom, ha a 200 hektár mind teremni fog, teljesen ki lesz használva a hűtő­házunk kapacitása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!