először Zala megyében

2019.02.05. 07:00

Legendás és magyar – A Rába Steiger szerelmesei találkoztak Szentpéterúron

Egy legendás magyar gyártmányú mezőgazdasági gép, a Rába Steiger traktor gyűjtői, javítói és nem utolsósorban munkaeszközként mai használói alkotják az Agrolux csoportot, amelynek tagjai minden évben megtartják fórumaikat. A hét végén került sor a 15. találkozójukra, amelyet első alkalommal szerveztek Zala megyébe.

Hajdú Péter

A találkozó résztvevői Szummer László Rábáit is kipróbálták Szentpéterúron

Fotó: Horváth Tamás

A több mint nyolcvantagú csoportból közel harmincan érkeztek Szentpéterúrra, Szummer László családi gazdálkodóhoz, az agroluxosok egyik zalai tagjához. A programjuk legfontosabb része a baráti találkozón kívül mezőgazdasági vállalkozások megtekintése volt, főleg azoké, ahol még mindig alkalmazzák a Rábákat. A két nap során hét gazdálkodó telephelyét keresték fel.

– Tíz éve alakult a csoportunk, a közösségünk tagjai mind ismerősök, többségünk mezőgazdasági vállalkozó vagy a mezőgazdaságban dolgozik, de fotósok is vannak közöttünk – fogalmazott Szummer László.

A találkozó résztvevői Szummer László Rábáit is kipróbálták Szentpéterúron
Fotó: Horváth Tamás

– Szinte minden megyéből voltak nálam, pontosabban nálunk, ugyanis a szentpéterúri közösségi házban találkoztunk. Hajdú-Bihar megyétől Komáromon át Vas megyéig mindenhonnan jöttek tagjaink. Elsősorban a régi magyar márka fenntartása tart össze bennünket, hiszen már nem gyártják, így mi magunk készítjük, illetve szerezzük be a Rábák újjáépítéséhez, javításához, működtetéséhez szükséges alkatrészeket. Gyűjtjük a Rába traktorokat típus és alvázszám szerint. A legyártott mintegy 4 ezer darabból 2 ezret már dokumentáltunk, ez az oldal nyilvános is az interneten. Ehhez a tevékenységhez nagy összefogás szükséges. Ám természetesen nem csak a gépekről volt szó, hiszen többségünk a mezőgazdaságból él. Megbeszéltük az egyéb gazdasági aktualitásokat is, például hogy ki milyen vetőmagot, vegyszert használ, mik a tapasztalatai – mondta a 140 hektár területen növénytermesztést folytató házigazda.

A csoport tagjai már szombaton kora délelőtt útnak indultak. Először Nagykanizsán a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt.-hez látogattak, ahol hat Rába található még. Onnan Murakeresztúrra, Deák István gazdálkodóhoz vitt az útjuk, ugyancsak géplátogatásra. Zalabesenyőbe érkezve Simon József gazdálkodó gépeit próbálták ki. Vasárnap pedig Zalaszentmihályon Cziráki László fórumtagnál tettek látogatást, majd a pacsai Kovács László Rábáit vizsgálták meg, végül a szentpéterúri Badó Zala Kft. baromfitelepét látogatták meg, de a sorból nem maradt ki a házigazda telephelye sem, aki két saját Rába Steigerével végzi a munkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!