Virslihegyek, pezsgőpatakok

2018.12.29. 07:00

A szilveszter előtti bevásárlás a hazai hús- és szeszforgalom csúcsidőszaka

Szinte egybeolvadnak az ünnepek. Alig vagyunk túl a karácsonyi traktán, közeleg a szilveszter és újév napja, amire ugyancsak készülnek a háztartások, no és a kereskedelem és a húsipar.

Hajdu Péter

Ifjabb Tóth Ferenc pezsgőt választ a szilveszteri összejövetelre Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– Nagy hajtással telnek ezek a napok a húsfeldolgozóban. Előre dolgozni, nagyobb készletet előre gyártani ugyanis nem lehet a szilveszter egyik fő termékéből, a virsliből, aminek mindig frissnek kell lennie, és mi ezt szigorúan betartjuk – mondja Szakács Zoltán, a Babati és Társa Kft. kereskedelmi igazgatója.

A Zalába is jelentős mennyiségű sertés tőkehúst, illetve húskészítményt szállító körmendi húsfeldolgozó cégnél minden percet kihasználva folyik a termelés két műszakban. A kereskedelmi vezető elmondta, szilveszter előtt közbeiktattak egy nagyobb szervizt minden gépre kiterjedően, nehogy az év végi hajtásban fennakadás legyen a termelésben. A virsli példájánál maradva közölte még: év végén az emészthető beles, elsősorban a juhbeles virsli gyártása kerül előtérbe. Ezenkívül a kocsonyahús előállítása viszi a prímet, rengeteg láb, bőrke, csülök fogy ilyenkor.

Ifjabb Tóth Ferenc pezsgőt választ a szilveszteri összejövetelre Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– A bőrös húsok is keresettebbek az év vége előtt, ezekből nagyon sokat eladunk, egész malacot és süldőt is. Az általunk kínált újévi malacok 9-18 kilósak. Ezekből nemcsak vendéglátóhelyek, szállodák vesznek, hanem szépen fogynak a húsboltokban is. A családoknál, nagyobb baráti összejöveteleken is sütnek malacot, legfeljebb, ha nincs megfelelő méretű kemence az újévi malac egyben sütéséhez, feldarabolják. Az élősúlyban számolva hatvankilós süldők is keresettek, ezeket félbevágva szállítjuk a húsboltokba.

– Hatalmas roham van az év végén – tájékoztatott Bálizs-Bankó Szilvia, a nemesszentandrási Bálizs Hús ügyvezetője. – Ilyenkor a szokásos mennyiség többszörösét gyártjuk debreceniből és juhbélbe töltött virsliből. Több fogy a kész kocsonyából és a kocsonyahúsból is, és a malac­húsból, amit egészben, bontva és bepácolva is kínálunk.

– Éppen hazafelé tartunk Zalalövőre, és útba esik ez az áruház. Amit otthon felírtak, beszerezzük. Az unokákra gondolva gyerekpezsgőt is vásárolunk – mondta a város szélén lévő áruházban Tóth Ferenc, aki a pezsgőspult előtt nézelődött.

Péntek Károly, az áruház tulajdonosa elmondta, ezekben a napokban értékesítik pezsgőkből az éves forgalom 50-60 százalékát.

– A vevőink többsége az édes, muskotályos pezsgőket keresi ilyenkor, hozzájuk igazodtunk, ezekből szereztünk be többet. Árban pedig az olcsóbbaktól felfelé a csillagos ég a határ, nálunk most a 20 ezer forintba kerülő minőségi pezsgő a legdrágább – közölte Péntek Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!