Gyorsabb lesz a kommunikáció

2018.05.20. 08:00

Zalaegerszegen a tesztpályához kapcsolódóan építik ki az 5G-s mobilhálózatot

Az önvezető autózáshoz a jelenlegi távközlési rendszerek által biztosítottnál jóval gyorsabb mobil kommunikációra van szükség a járművek és közlekedési infrastruktúra között – írja cikkében a Világgazdaság. A már tervezett 5G hálózatok stabil működésével a jelenlegi töredékére csökkenhet a közúti balesetek száma.

ZH

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Magyarország az elsők között lehet majd az országos szinten működő 5G-hálózatok tekintetében a világon. Az ehhez szükséges 700 megahertzes frekvencia pályázati kiírása a következő években várható hazánkban. A Magyar Telekom élen jár az 5G hálózatok fejlesztésében, a cég az első hazai teszthálózatot Zalaegerszegen a tesztpályához kapcsolódóan építik ki, a projekthez szükséges három bázisállomás megvalósítása nagyságrendileg 45 millió forintba kerül. Ezek a tesztpálya és a hozzá kapcsolódó okos város mintaprojektet fedik le.

Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország
vezérigazgatója

A Magyar Telekom az Ericssonnal közösen egyébként még 2017 októberében mutatta be az első 5G kapcsolatot az országban, ekkor másodpercenként 22 gigabites letöltési sebességet értek el. Az 5G szabványt egyébként még nem véglegesítették, az a közeljövőben várható. Zalaegerszegen a következő fejlesztési fázis 5G-szempontból a tesztpálya és az M7-es pálya közötti útszakasz lefedése lehet majd. Az önvezető autózásban a kommunikáció három szinten valósul meg. Egyrészt a járműveken belül, a második szinten a jármű és a környezetében mozgó járművek között, a harmadikban pedig egy központi egységgel kommunikálnak az autók. Az utóbbi kettőben jut fontos szerephez az 5G, de az egész komplex rendszeren belüli kommunikációs szabványok megteremtése még a technológiai szektor előtt álló feladat.

Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója a hálózat jelentőségével kapcsolatosan elmondta, a 4G-hez képest az 5G annyira nagy ugrás, hogy sebességben és a késleltetési időben valójában 11G-nek felel meg. A tesztpályához kapcsolódóan a Magyar Telekom üzleti ügyfeleit kiszolgáló T-Systems tevékenyen részt vett az informatikai, elektronikai és járműipari cégeket összefogó Zalai Önvezető Jármű Klaszter megalakításában. Ennek célja az intelligens közlekedési rendszerek kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitásainak összekapcsolása.

A Zalai Önvezető Jármű Klaszter alapítója az AVL Autókut Mérnöki Kft., az innogy Hungária Kft. – amelyet az ELMŰ Nyrt. képvisel –, a Cisco Systems Magyarország Kft., az Ericsson Magyarország Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a T-Systems Magyarország Zrt. A klaszter januári alapító ülésén Kaszás Zoltánt választották elnöknek.

Madártávlatból a zalaegerszegi tesztpálya. A létesítmény kialakítása jó ütemben halad, vannak olyan szakaszok, amelyek már előrehaladott állapotban vannak Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

– A közlekedési ágazat dinamikus változás előtt áll, ennek a mozgató rugói a digitális technológiák és az elektromobilitás lesznek – mondta Kaszás Zoltán. – A zalaegerszegi járműipari tesztpálya megvalósításával egyértelmű lehetőség nyílik, hogy Magyarország is részt vegyen ennek a folyamatnak az aktív alakításában és ebben a klaszter munkájának komoly jelentősége van. A klaszter fő célkitűzése, hogy az 5G-vel kapcsolatos szabályozási kereteket kialakítsák és kihasználják az együttműködésben rejlő innovációs lehetőségeket. Az a feladatunk, hogy megtaláljuk a közös hangot és jogi, illetve szakmai értelemben is együttműködjünk egy olyan területen, amelyen még nincsenek kialakult szabályok. Ez a munka nem csak itthon, hanem világszinten is példaértékű – érzékeltette a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a T-Systems klaszterbeli tevékenységén túl is jelentős szerepet vállal annak érdekében, hogy Magyarországot az élvonalba pozicionálják és kiaknázzák a digitális transzformáció technológiai lehetőségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!