Kedvező befektetési környezet

2018.04.07. 08:00

Üzemcsarnokot épít és munkahelyet teremt a Flex Zalaegerszegen

Egy 2100 négyzetméteres iparcsarnokkal bővíti megyeszékhelyi autóipari gyáregységét a Flex.

Arany Gábor

,A sikerre koccintottak. Középen Szijjártó Péter, balra Lang János és Péter Ágota, a Flex zalaegerszegi és sárvári gyáregységének igazgatója, jobbra Vigh László és Balaicz Zoltán a díszteremben tartott sajtótájékoztató után

Fotó: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

A több mint 3 milliárd forintos beruházáshoz 769 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít a kormány, jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A fejlesztés 100 új, jórészt magasan kvalifikált munkahelyet teremt, hangzott el a város dísztermében tartott sajtótájékoztatón.

A politikus kiemelte: a társaság a szegmensben a legmodernebbnek számító felületkezelési technológiát vezet be e beruházással, s ezzel nagyban hozzájárul a magyar autóipar jövőjét, fejlődését meghatározó beszállítói kapacitás bővítéséhez. Az amerikai vállalat döntése megtiszteltetés, hiszen azt bizonyítja, hogy a magyar és azon belül a zalaegerszegi befektetési környezet kedvező, hangsúlyozta Szijjártó Péter.

,A sikerre koccintottak. Középen Szijjártó Péter, balra Lang János és Péter Ágota, a Flex zalaegerszegi és sárvári gyáregységének igazgatója, jobbra Vigh László és Balaicz Zoltán a díszteremben tartott sajtótájékoztató után
Fotós: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

A miniszter leszögezte: a modern kori ipari forradalom nemcsak a vállalatokat hozza versenyhelyzetbe, hanem az országokat is, új típusú kihívások elé állítva a kormányokat. Sikerük ugyanis azon múlik: képesek-e meggyőzni a világgazdasági változások zászlóshajóiként funkcionáló nagyvállalatokat, hogy az adott ország jelenti a legjobb helyszínt fejlesztéseikhez.

Magyar autóipari termelés

Ebben „az öldöklő versenyben Magyarország komoly sikereket ért el az új világgazdasági korszak beruházásainak ösztönzésében”, mondta a miniszter. Ehhez „bátor döntések kellettek”, folytatta, be kellett vezetni Európa legalacsonyabb adóit, továbbá szükség volt a felsőoktatás strukturális átalakítására a műszaki, informatikai, matematikai képzések előtérbe helyezésével. Német típusú szakképzési rendszert kellett bevezetni s létrehozni Európa legrugalmasabb munkajogi szabályozását.

Az autóipar hazai jelentőségét hangsúlyozva elmondta: a teljes ipari kibocsátás 28,8 százaléka e szegmensből származik, s a Magyarországon előállított autóipari termékek 91,8 százalékát a külpiacokon értékesítjük. Tavaly a magyar autóipar termelési értéke minden korábbi rekordot megdöntve meghaladta a 8 ezer milliárd forintot, idén januárban pedig már 10 százalékos növekedést mutatott.

A Flex már elkezdte az iparcsarnok építését
Fotós: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

- Ebből a szempontból Zalaegerszegen talán a legjobb helyen vagyunk, hiszen az itteni innovációs, járműipari és logisztikai beruházások révén a város a modern kori ipari forradalom frontvonalába került – fogalmazott Szijjártó Péter. Szólt arról is: a ciklus elején Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő munkahelyteremtő beruházásokat kért tőle. November óta négy nagyberuházást jelentettek be: az Edelmann, az Ada, a Zalaco és a Flex együttesen 12,7 milliárd forintos fejlesztést hajt végre Zalaegerszegen, 400 új munkahelyet teremtve. Mindezt a kormány közel 2,9 milliárd forint állami támogatással segíti.

A Flex a változások katalizátora lesz

Lang János, a Flex európai és észak-amerikai gyáregységeinek alelnöke arról beszélt: az autóiparban a következő 5-10 évben jelentősebb változások várhatók, mint amik az elmúlt 50 évben történtek. A Flex pedig e változások katalizátora lesz, szögezte le. A társaság 16 országban 34 telephelyen gyárt autóipari alkatrészeket, s több mint 450 autótípust támogatnak különböző műszaki megoldásokkal. Világszerte 12,5 ezer termék piacra kerülését segítik évről évre. Több mint 30 országban 200 ezernél is több munkavállalót foglalkoztatnak, köztük 20 ezer mérnököt. Magyarországon 25 éve van jelen a cég, Zalaegerszegen 1994-ben telepedett le.

Vigh László a rendezvényen elmondta: a Flex több mint 3000 embert alkalmaz a megyeszékhelyen, s nagy hangsúlyt helyez a társadalmi felelősségvállalásra.

PÉLDA NÉLKÜLI FEJLŐDÉST INDÍTOTT EL

Szijjártó Péter szerint a világban zajló modernkori ipari forradalmat az autóipar vezényli az önvezető és elektromos autókkal, és Magyarország benevezett abba a versenybe, ami arról szól, hogy a modern autógyártási kapacitásokból minél több hazánkba érkezzen. A próbapályán tartott péntek délutáni sajtótájékoztatóján kiemelte, tavaly a magyar autóipar megdöntötte nemzetgazdasági rekordot, soha ekkora termelési értéket nem állított elő.

Az újabb sikerek alapját is megteremtették, ennek egyik legfontosabb eleme a zalaegerszegi járműipari tesztpálya. A legnagyobb német autóipari fejlesztő vállalatok a kapacitásaik egy részét már hazánkban telepítették, és másfél száznál több autóiparhoz kapcsolódó céggel tárgyaltak már eddig a tesztpályával összefüggésben, emelte ki.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos emlékeztetett rá: két éve jelentették be a zalaegerszegi járműipari tesztpálya építését, és egy évvel az alapkő elhelyezését követően idén március végén már felavatták az első ütemet. A beruházás példa nélküli fejlődést indít el Zala megyében, a Dunántúlon és az országban, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!