Keserédes kilátások

2018.04.19. 14:00

Növekvőben, de létszámhiánnyal küzd a hazai édesipar

Hat éve folyamatos a magyarországi édesipari vállalkozások árbevételének növekedése - tájékoztatott az Opten céginformációs szolgáltató.

ZH

Az édesipari cégek száma bővült, a dolgozók létszáma viszont csökkent

Fotó: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

A hajdan legendás magyarországi édességipar nehéz éveken van túl a rendszerváltást követően. A privatizáció során külföldi nagyvállalatok vásárolták meg a hazai gyárakat, és jelentősen növekedett az import termékek behozatala. Az iparág cégadataiból azonban úgy tűnik, hogy a szektor 2012 óta magára talált.

A kilábalást nemcsak a működő cégek számának növekedése mutatja (2012-ben 317 ilyen profilú vállalkozás volt, számuk 2017-re 357-re emelkedett), de az árbevétel folyamatos bővülése is.

Több a hazai cég

Szintén kedvező jelenség, hogy a multinacionális vállalatok mellett egyre több a hazai kézben lévő, sikeres édességipari cég. A szektor tisztulását jelzi a cégfluktuációs index alakulása. 2012 és 2014 között ez enyhén emelkedett, és az országos átlag környékén alakult, 2014 és 2016 között azonban 11 százalékos értékre csökkent, ami azt jelenti, hogy a működő cégek számához képest a piacra belépő és onnan távozó cégek aránya csökkent. Kismértékű emelkedés a tavalyi évben történt, de még így is kedvezőbb értéket mutat, mint az országos átlag.

Az édesipari cégek száma bővült, a dolgozók létszáma viszont csökkent
Fotós: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

A szektor szakmai és érdekvédelmi szervezete, a Magyar Édességgyártók Szövetsége többször felhívta a figyelmet a beruházási és innovációs támogatások fontosságára, továbbá a piacon működő cégeket elérő, fokozódó munkaerőhiányra is. A növekvő cégszám mellett kimutatható alkalmazotti létszámcsökkenés aggodalomra adhat okot.

A szektor szereplői a 2013-2017-es uniós ciklusban összesen közel 3,3 milliárd forint pályázati támogatást nyertek el. Ezek a fejlesztési támogatások elsősorban a mikro-, valamint a kis- és középvállalkozásokhoz kerültek, mivel a pályázati kiírások döntő többségéből a nagyvállalatok ki lettek zárva.

Munkaerőhiány

A munkaerőhiány jól kiolvasható a létszámadatok alakulásából: 2012 és 2016 között enyhén növekedett a dolgozók létszáma, ugyanakkor 2017-ben már megfordult a trend. Emelkedő cégszám mellett 143 fővel csökkent az alkalmazotti létszám 2016-tól 2017-ig.

Az ágazat vezetői szerint a hazai édességipar jövőjét sok egyéb mellett a szakképzett munkaerő megtartásának hatékonysága fogja meghatározni, mivel ha a beruházások során létrejövő gyártósorok mellé nem sikerül megfelelő munkaerőt találni, az jelentősen visszavetheti a hazai cégek befektetési kedvét.

Jelenleg még a képzettség nélküli munkások is kedvezőbb körülmények között tudnak külföldön elhelyezkedni, és a magas áfa és a népegészségügyi termékadó miatt a hazai cégek nem tudnak még csak hasonló feltételeket sem ajánlani. Emellett a szektor szereplőinek a kakaó és a cukor világpiaci árának emelkedéséből eredő gyártási költségnövekedéssel is meg kell küzdeniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!