A jövő lehetőségei

2018.04.19. 16:00

Az épületek energiaszintjéről tartottak workshopot Zalaegerszegen

Lakóházaink túlzó energiafogyasztásúak, s bár vannak törekvések a jobbításra, sok a tennivaló e területen. A nulla energiafelhasználású épületek pedig még kuriózumnak számítanak.

Hajdu Péter

Dr. Balogh Attila gyakorlati tanácsokat adott az energetikai felújításokhoz Fotó:Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ennek a helyzetnek a javítására született az a magyar-horvát határon átnyúló projekt, amely új képzési koncepció kidolgozását tűzte célul az energiahatékonyság érdekében. A pályázat egyik magyar résztvevője, Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) e program részeként szervezett csütörtökön workshopot Épületeink: útban a 0 energiaszint felé címmel.

Dr. Balogh Attila gyakorlati tanácsokat adott az energetikai felújításokhoz
Fotó:Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Nagy András, a ZMVA ügyvezető igazgatója bevezetőjében többek között elmondta, az EU minden tagállamának ki kell dolgoznia saját meghatározását a nullához közeli energiaigényű (nZEB) épületekhez, továbbá az épületek energiafelhasználásáról szóló irányelv szerint 2019-től minden újonnan létesülő középületnél, 2021-től pedig minden újonnan létrejövő épületnél követelmény lesz, hogy ebbe a kategóriába tartozzon. Nagy András hozzátette, e követelmény teljesítéséhez tervezői szinten jó a felkészültségünk, a kivitelezők esetében kevésbé. Ezen kíván változtatni a projekt, aminek keretében részben a lakosság számára szerveznek tájékoztatásokat, továbbá a szakemberek képzési rendszerének kidolgozásában vesznek részt. A program során Takács Péter tűzoltó főhadnagy az épületek hőszigetelési követelményeit taglaló előadást tartott, majd dr. Balogh Attila ügyvéd, szakjogász az épületenergetikai felújítások jogi kereteiről beszélve adott hasznos tanácsokat a hallgatóságnak. Az energetikai felújítás előtt álló lakóközösségek, közös képviselők dolgát igyekezett megkönnyíteni azzal, hogy egy ilyen összetett folyamat szükséges lépéseiről beszélt a lakógyűlési döntéstől a hitelfelvételen át a kivitelező kiválasztásáig. Dr, Kistelegdi István kutató professzor tervei szerint egy 1970-es építésű átlagos lakóházat alakítottak át nulla energiafelhasználású aktív házzá Pécsett, ennek lépéseiről, műszaki paramétereiről tartott érdekes beszámolót a tervező.

A lakóházak hőszigetelése körültekintő szervezést igényel, de megtérül

– Nagyon magas az energiafelhasználása az épületeinknek. Az ország energiafogyasztásának negyven százalékát az épületek üzemeltetésére fordítják, nagyon sok a javítanivaló. A nulla energiafogyasztású épületek pedig még kuriózumnak számítanak az országban mondta érdeklődésünkre a professzor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!