Őshonos gyümölcsfák

2018.03.05. 07:00

Zalaszentgróton a tavaszra készülnek a gyümölcsoltók

A művelődési ház előterében szombaton gyökeres növények, oltóalanyok sorakoztak a földön, az asztalokon vesszők, ollók, kötözők.

Hajdu Péter

Középen Sabjanics György oltványt válogat, mellette Halász Elemér és Kiss András

Fotó: Katona Tibor

Férfiak tevékenykedtek, vágtak, illesztettek, kötöztek. A Vadkörte Gyümölcsész Kör tagjai és a zalaszentgróti kertészkedők megelőlegezték a tavaszt a gyümölcsfaoltással, amire szakemberek tanították az érdeklődőket.

- A gyümölcsész körünk tulajdonképpen egy baráti társaság, 2013-14-ben az Őrségi Nemzeti Park megbízásából végeztünk egy felmérést, aztán kiadtunk egy könyvet is az Őrség hagyományos almafajtáiról. Ebből a programból alakult ki a baráti társaságunk, amely minden évben oltónapokat szervez, hogy másoknak is átadjuk ezt a tudást – mondta Halász Elemér, az oltónap egyik szervezője.

Mint mondta, a naptár szerint már lehetne a szabadban oltani, de az elhúzódó tél nem teszi ezt lehetővé.

- A kézben oltást lehet most gyakorolni, itt bent kézben tartva oltjuk be az oltóvesszővel a vadalanyt, és majd ha két hét múlva felenged az idő, akkor ki lehet ültetni – mondta Halász Elemér.

Kiss András a helyi hagyományőrző Tölgyvári Kör tagjaként tevékenykedett az oltónapon.

- Zalaszentgróton, Tekenyén, Türjén és Zalabérben működik a szervezetünk. Ezen a vidéken régen nagyon sok gyümölcsfa volt, fontos almatermő területe volt az országnak, a múlt század közepén pedig a csemegeszőlő-termesztés központja voltunk. Megpróbáljuk ezt a kertészeti kultúrát visszahozni – említette Kiss András.

Hagyományos magyar fajták

Elmondta, hogy hagyományos magyar fajták oltásával foglalkoznak, helyi fajtákat oltanak almából, körtéből, szilvából, cseresznyéből és meggyből, és még naspolyát szereztek Tilajból. Az oltók most annyit tehetnek, hogy a beoltott alanyokat homokban elteszik hűvös helyre, például pincébe, és majd az idő jobbra fordulásával ültetik el.

Középen Sabjanics György oltványt válogat, mellette Halász Elemér és Kiss András
Fotós: Katona Tibor

Hoztak karácsonyi almát, vérkörtét és más régi gyümölcsfákból metszett oltóvesszőket, amiket vadkörte alanyra oltottak. Az érdeklődők is gyakorolhatták a munkát, és hazavihették a beoltott fácskákat.

- Nekünk Zalakoppányban van szőlőhegyünk, és hobbiból foglalkozom oltással, szemzéssel. Most is van otthon hat vagy hét barackfám, amiket magam szemeztem tavaly. Majd most tavasszal válik el, hogy jók lettek vagy nem. Most csak azért jöttem, hogy alanyt szerezzek. Ezek a vadkörték nagyon jók, viszek belőlük haza, és majd frissen metszett oltóvesszővel oltok vilmoskörtét – mondta Sabjanics György.

Precíz oltás

Az érdeklődőknek Almásy Béla kutató agrármérnök is bemutatta a precíz oltás mozdulatait.

Almásy Béla vadkörtére oltott vérkörte csemetével
Fotós: Katona Tibor

- Az előbb egy vérkörte beoltását mutattam meg, ez a szép fajtánk friss fogyasztásra, de pálinkának is nagyon jó gyümölcs. Kifejezetten vadalanyokra oltunk, mert ezek a legéletképesebbek. Az őshonos gyümölcsöket mentjük – mondta többek között a szakember. A hét végén Tekenyén és Kiskutason is rendeztek oltónapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!