Minőségi nedűk

2018.03.26. 10:00

A hétvégén több zalai településen is tartottak borversenyt

Letenyén, Surdon, Kilimánban és Beleznán is borversenyt tartottak a hétvégén. A gazdák mindenütt kitettek magukért.

Benedek Bálint, Mirkó Imre

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Letenyén a múlt héten szombaton a 40. borbírálatát rendezte a Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete. Az értékelést és az oklevelek átadását most szombaton az Andrássy-iskolában tartották.

Somogyi András, a civil szervezet elnöke elmondta: a nemzetközi megmérettetésre 180 minta érkezett, melynek felét helyi termelők hozták.

A magyar, horvát, szlovén borok minőségét pedig Horváth Miklós kanizsai borász értékelte és külön felhívta a figyelmet a szüret időpontjának pontos megválasztására, a tárolóedények állapotára, valamint tisztaságára.

A város bora címet a zajki Hóbor Károly szürkebarát-zenit házasítása érdemelte ki a zajki hegyről. A finom nedűből 50 üveget palackoztat a város. Hóbor Károlyt meglepték tagtársai is, a sok éves vezetői munkája elismeréseként ajándékot vehetett át. A program során közreműködtek a nagyrécsei nótázók.

Surdon még pénteken szerveztek bormustrát, melyre ezúttal 48 minta érkezett, amikből a bíráló bizottság íz, zamat, illat illetve összbenyomás alapján döntötte el, hogy milyen minősítést érdemel. A fehér- és vörösborok közül 14 arany ugyanennyi ezüst és 17 bronzérmet adtak át a gazdáknak.

Kilimánban szombaton immár nyolcadik alkalommal hirdették meg a borok viadalát, melyre a helyi gazdák mellett a környező megyékből is érkezetek nevezők.

- Örömmel vettük, hogy 45 minta érkezett, ebből 29 fehér és 14 vörösbort, valamint két rozét bírált a Da Bibere Borlovagrend tagjai alkotta testület – fogalmazott Pusztai Szabolcs polgármester. – Végül 4 arany-, 20 ezüst-, és 10 bronz minősítést osztottak ki a bírák. A falu bora megtisztelő címet idén Horváth László kékfrankos bora érdemelte ki.

Beleznán tizenhárom éven át a helyi nyugdíjas egyesület szervezte meg a borversenyt, a szombati rendezvényért viszont a jórészt fiatalok alkotta Labdarózsa Hagyományőrző Kulturális Egyesület és néptánccsoport felelt.

- A helyi és a murakeresztúri hegyhátakról 31 minta érkezett, melyet csurgói szakemberekből álló testület kóstolt – mondta Makár Bence szervező. – A mezőnyben több finom nedűt is ízleltek, s ezúttal Kele László zenit és Szalay Géza zweigelt fajtájú borát is egyaránt a falu legjobbjának választották. De ezeken kívül még 7 arany-, 10 ezüst-, valamint 11 bronz is gazdára talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!