KSH

2018.02.13. 07:30

Kezdődik a gyümölcstermelő gazdaságok ez évi összeírása

Az országban 1500-at, megyénkben 81 települést keresnek fel a KSH munkatársai.

Zalai Hírlap

A Központi Statisztikai Hivatal mintegy 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság ültetvényeinek állapotáról gyűjt adatokat 2018. február 14-e és április 16-a között.

Mint a KSH lapunkat tájékoztatta, az adatgyűjtés során azokat a gyümölcstermesztő gazdálkodókat kérdezik meg, akik 2017-ben területalapú támogatást igényeltek.

A teljes körű összeírás célja, hogy információval szolgáljon a hazai gyümölcsös ágazat döntéshozói, gazdálkodói, valamint szakmai szereplői számára az árutermelő gyümölcsös területek gazdasági potenciáljáról és a kapcsolódó gazdálkodás fő jellemzőiről. Az adatfelvétel két szakaszban történik: elektronikus adatgyűjtéssel indul, majd a második szakaszban összeírók keresik fel a gazdálkodókat.

A felmérés az ország mintegy 1.500 településén közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjed ki. Azoknak a gazdálkodóknak, akik bekerültek a felmérésbe, február 14-28. között lehetőségük van a kérdőívek online kitöltésére az emezo.ksh.hu weboldalon. Az ehhez szükséges azonosítókat a KSH postai és elektronikus úton is kiküldi. Mindazokat, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, összeírók keresik fel 2018. március 1-je és április 16-a között.

A nyugat-dunántúli régióban 1.211 gyümölcsültetvény összeírására kerül sor, ezekből 453 található Zala megyében, ahol 200 gazdaságot érint az összeírás. A KSH által megbízott összeírók a munkájuk során 81 Zala megyei településen keresik fel az összeírásra kijelölt címeket.

Gyümölcstermesztési grafikon

Az adatfelvétel kilenc hazai gyümölcsfajra, almára, bodzára, cseresznyére, dióra, kajszira, körtére, meggyre, őszibarackra és szilvára terjed ki, ezek együttes területe az ország gyümölcsös ültetvényterületének mintegy 95 százalékát teszi ki. E kilenc faj esetében a 2017-ben benyújtott támogatási igénylés alapján a legalább 2.500 négyzetméter területnagyságot elérő gyümölcsösök mindegyikéről készül kérdőív.

A mostani felmérésben olyan, a korábbi ültetvénystatisztikai felvételekben is előforduló ültetvényjellemzők szerepelnek, mint a fajtahasználat, a termesztéstechnológiai sajátosságok és a területi jellemzőkre vonatkozó kérdések. Az adatfelvétel során ugyanakkor a gazdálkodó korára, nemére, iskolai végzettségére, valamint a termelői és értékesítési kapcsolataira vonatkozó általános kérdésekre is válaszolni kell.

A kérdőív kitér a gazdaság tárolókapacitására, a termés hasznosításának módjaira, valamint a gazdálkodó jövőbeni gyümölcstelepítési terveire is.

Kiemelt jelentőséggel bír, hogy Magyarország az Európai Parlament és a Tanács 1337/2011/EU rendeletének megfelelően végzi el az adatgyűjtést és teljesíti nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettségét.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatok rövid összefoglaló közzététele már 2018 végén várható, ez összhangban áll az Európai Unió adatszolgáltatási határidejével. A végleges, részletes területi bontású adatsorok 2019. I. negyedévében jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik