Munkaerőpiac

2018.02.07. 15:13

Ismertették az Együtt a munkavállalásért Zala megyében projekt részleteit Egerszegen

A kormányhivatal és civil szervezetek együttműködésén alapul az Együtt a munkavállalásért Zala megyében elnevezésű munkaerőpiaci projekt, személyre szabott segítséget kínálva az álláskeresőknek.

Hajdú Péter

A 2017. szeptemberétől 2020 augusztus végéig tartó, a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett, nem állami szervezetek munkaerőpiaci szolgáltatásainak támogatására kiírt pályázat révén Zala megyében is megkezdte működését a több mint 181 millió 135 ezer forint támogatású program.

A szolgáltatásokat és a program célcsoportjait civil, azon belül nonprofit szervezetek végzik, a konzorcium vezetője a FEPIH Felnőttképzési, Pedagógiai és Humán Nonprofit Kft.

A szervezet és a munkaerőpiaci program állami irányítói szerdán a megyeszékhelyen sajtótájékoztatón ismertették az együttműködés céljait és módszereit, a pályázat szakmai tartalmát.

A tájékoztató előadói (balról): Vigh László, Borsos József, dr. Árok Krisztina, Drávecz-Egyed Enikő Fotó: Katona Tibor

Az Együtt a munkavállalásért Zala megyében nevű munkaerőpiaci projektről szóló tegnapi sajtótájékoztatót Vigh László országgyűlési képviselő nyitotta meg. Bevezetőjében az ország gazdaságának helyzetéről szólva a növekvő GDP-t (idén 4 százalék fölött prognosztizálják), a foglalkoztatás magas szintjét emelte ki. A hasonló folytatást megelőlegező nagy beruházásokról szólva bejelentette, hogy február 23-án indítják a megyében az eddigi legnagyobb beruházást, a 176 milliárd forint költségvetésű R76-os gyorsforgalmi út építését. Borsos József, az NGM szakállamtitkárságának tanácsadója a program indítékáról szólt. Elmondta, jelenleg jelentős források állnak rendelkezésre a foglalkoztatás támogatására, sok munkahely jön létre, de szűkül a munkaerőkínálat. A munkavállalók elhelyezésére nem pénz, hanem idő, kapacitás hiányzik. Ebben a sajátos helyzetben a humánerőforrás felkutatására és a szükséges gyorsabb felkészítésére, átképzésére   a piachoz és a munkavállalókhoz közel levő szolgáltatók, szolgáltatási helyek kellenek. A jó működéshez azonban a technikákban, módszerekben egységességre van szükség. Ezek a körülmények és célok motiválták a program létrehozását.

Dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglakoztatási Főosztályának vezetője elmondta, tavaly év végén mintegy 6700 regisztrált álláskereső volt a megyében, ami 300-zal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában volt. Azonban vannak, akik hátrányos helyzetük miatt bennragadtak az álláskeresői piacon. Fontos, hogy őket ne csak a kormányhivatalnál és a foglalkoztatási szerveknél rendelkezésre álló eszközökkel, hanem külső civil szervezetek közreműködésével is segítsék. Drávecz-Egyed Enikő, a FEPIH projektvezetője elmondta, a 36 hónapig tartó programba a megyében mintegy 2500 álláskeresőt vonnak be s fejlesztenek különféle munkaerőpiaci szolgáltatásokkal. Továbbá vállalták, hogy közülük közel 500 személy elhelyezéséről gondoskodnak az elsődleges munkaerőpiapiacon.

Ezek is érdekelhetik