Vissza nem térítendő támogatás

2018.01.23. 17:25

1,1 milliárd forint jut 94 zalai településnek

Egy tavaly decemberi kormányhatározat értelmében 1236 önkormányzat kapott az önkormányzati feladatok ellátására szolgáló vissza nem térítendő támogatást. Zala megyében 94 település került a támogatottak listájára, adott tájékoztatást érdeklődésünkre a Belügyminisztérium sajtó főosztálya.

Hajdu Péter

Nagykapornak látképe akácvirágzáskor

Tavaly július és október között az országban már 454 település részesült támogatásban belügyminiszteri döntés alapján, azok között 21 zalai szerepelt, összesen 261 millió 310 ezer forinttal.

Év végén a tartalékokból és a maradványpénzekből lehetőség nyílt arra, hogy további önkormányzatokat támogassanak, s az év végi kormányhatározat szerint további 1236 önkormányzat kap 17,9 milliárd forintot az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt 2017-es pályázatuk eredményeként.

Ebben a körben 94 Zala megyei település szerepel, amelyek 1 milliárd 113 millió 756 ezer forinthoz jutnak hozzá az önkormányzati támogatások második lépésében. A támogatás az önkormányzati intézmények, sportlétesítmények, utak és hidak felújítására, karbantartására szolgál. A zalai települések döntő része is erre, a belterületi utak, járdák, hidak felújítására igényelte a pénzt. Belterületi útfelújításra maximum 15 millió forintig lehetett pályázni.

A legnagyobb összegű, 30 milliós tételekben Alsópáhok, Felsőrajk, Zalaapáti szerepel. Utóbbi település polgármestere, Vincze Tibor érdeklődésünkre elmondta, ők elsősorban a hivatali épület korszerűsítésére használják fel a támogatást. Hét település ügyeit intézik, s mint mondta, télen fáznak, nyáron melegük van az ott dolgozóknak, tehát többek között homlokzati hőszigetelést és fűtéskorszerűsítést hajtanak végre, továbbá meg kell oldani az irattáruk elhelyezését is.

Zalaszentgyörgy például 12 millió 783 ezer forintot kap, s mint Kovács Dezső polgármester érdeklődésünkre elmondta, a tájékoztatást már ők is megkapták a kedvező döntésről, s a pénz utalására várnak, amiből ugyancsak az önkormányzat épületének energetikai felújítását tervezik.

A zalai támogatások egyébként 3,6 milliótól 30 millió forintig terjednek, a nagyobb összegek mögött többnyire ingatlanfelújítások állnak. A nagyobb összegű támogatások között szerepel még Nagykapornak 29,7 millióval, illetve Murakeresztúr is, több mint 29,8 millió forinttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!