Kertészet

2017.12.21. 07:30

Már metszik az almafákat Zalában

Március végére, április elejére, a rügyfakadás idejére végezni kell az almafák metszésével Lakhegyen is.

Hajdú Péter

Méhes Gábor szemlét tart a lakhegyi almáskertben, mellette Papp Andrea a vastagabb ágak kimetszésével szellősebbé teszi az egyik almafa koronáját

Fotó: Katona Tibor

Lehullottak a gyümölcsfák levelei, csönd van a kertekben. Azonban nem mindenhol lehet nyugalom. Attól függ, mekkora a gyümölcsös. A kisebb hétvégi telken már a tél végéig nincs különösebb tennivaló. Azonban a sok hektáros, árutermelő méretű ültetvényekben most is akad munka. Meg kellett kezdeni a gyümölcsfák metszését.

Arra kellett várni, hogy az almafák mélynyugalmi állapotba kerüljenek, és az ültetvényekben megindulhatott a munka. Lakhegyen, Méhes Gábor alma ültetvényében is javában dolgoznak ezeken a téli napokon.

– Muszáj már ilyenkor nekiállnunk a metszésnek, mert 23 hektár területű almaültetvényem van. Nem tudni pontosan, hogy milyen korán kezdődik az enyhe tavaszi idő, de tavaszig végezni kell. Ezért mi december közepe táján nekiállunk metszeni minden évben. Ugyanis a rügypattanás előtt végezni kell a metszéssel, később már károsodhat a leendő termés. Így azonban március végére, április elejére végzünk. Ha a hőmérséklet mínusz öt fokig süllyed, az almafa ágak megderesednek a hidegtől, akkor nem folytatjuk, abbahagyjuk a munkát, és védőitalt is kapnak a metszők – mondja az ültetvényben Méhes Gábor, miközben a hat fős brigád lassan halad a sűrűn beültetett sorokban, s ritkítják az almafák ágait.

Mint elmondta, mindig azokkal a fajtákkal kezdik a metszést, amelyekről teljesen lehullott a levél, és már jól átlátható a fák koronája. Általában a gála és a golden az első, aztán az ültetvényben levő többi fajta, az idared, a braeburn és a fuji is sorra kerül, bár ez esetben nincs jelentősége a sorrendnek.

– Ez egy sűrű térállású intenzív ültetvény, ami azt jelenti, hogy 80-90 centire, legfeljebb egy méterre vannak egymástól a sorban az almafák. Itt arra kell törekedni metszéskor, a korona alakításakor, hogy az egyik ág a másikat ne árnyékolja le, és a vastag ágakat kivesszük a koronából.

Arra is oda kell figyelni, hogy mivel idén viszonylag jó termés volt, és le voltak terhelve a fák, ezért elképzelhető a terméskihagyás, az úgynevezett alternancia. Ezért most jobban oda kell figyelni, hogy a rügyek közül a termők megmaradjanak – adott ízelítőt a szakember az almafa metszésének elméletéből, bár azt gyakorolni kell, egy hallásra úgysem lehet megjegyezni és jól csinálni.

Méhes Gábor szemlét tart a lakhegyi almáskertben, mellette Papp Andrea a vastagabb ágak kimetszésével szellősebbé teszi az egyik almafa koronáját
Fotós: Katona Tibor

Idén szerencsés évet tudnak maguk mögött az alma termesztők, mert 2017-ben nem csupán jó volt a termés. Az sem hanyagolható el, hogy máshol a fagyok miatt rossz volt, és kereslet van egész Európában az almára.

– Tavaly nálunk fagyott el az alma, nagy kárunk volt, idén viszont jó lett a termés, Európában más részein azonban nagyok voltak a tavaszi fagyok, sok felé elfagyott az alma. Idén a térségünk szerencsés volt, ezért viszonylag jó árat sikerült elérnünk.

A téli metszéssel a jövő évi termést készítik elő, de mindig akad távlati, több évre kiható terv is. Méhes Gábor elmondta, szinte minden évben van olyan rész, amit vagy a kora miatt, vagy a fajtaváltás érdekében kell cserélni.

– Jövőre is szeretnék a jó minőség érdekében két-három hektáron almát ültetni, és helyette ugyanannyit kivágunk. A termés biztonsága érdekében pedig jéghálóra is szükségünk van, azt a beruházást is meg kell valósítani – mondta a legközelebbi tervekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!