25 év

2017.11.15. 08:00

25 éve a zalai vállalkozókért

Közel száz meghívott vendég – vállalkozók, hivatali és önkormányzati, valamint cégvezetők – vettek részt kedden a megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünneplő Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány rendezvényén a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Hajdu Péter

A jubileumi ünnepség előadói és résztvevői: dr. Vadvári Tibor, Balaicz Zoltán polgármester, Doucha Ferenc, Nagy András és Vigh László Fotó: Katona Tibor

A ZMVA alapításának körülményeiről, az 1992. április 30-i indulásról Doucha Ferenc, az alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt. A rendszerváltást követő évekről, a magyar gazdaság összeomlásának munkanélküliséggel, kényszervállalkozásokkal terhelt időszakáról volt szó, amelyben mikrohiteleivel, a kisvállalkozásokat segítő szolgáltatásaival jelent meg és fejlődött az alapítvány.

A jubileumi ünnepség előadói és résztvevői: dr. Vadvári Tibor, Balaicz Zoltán polgármester, Doucha Ferenc, Nagy András és Vigh László Fotó: Katona Tibor

Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke a gazdasági változások korszakaként említette az eltelt időszakot, s az alapítványról mint partnerről szólt a megyei foglalkoztatási paktumot és határon átnyúló közös projekteket említve. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a jelenlegi kormányciklus gazdasági eredményeiről beszélt, kiemelve a foglalkoztatás kedvező országos és zalai helyzetét. Ezzel összefüggésben kitért a béremelésekre. Mint mondta, noha ez nem ritkán gondot okoz a kisvállalkozóknak, szükség van a bérfejlesztésre ahhoz, hogy a képzett munkaerőt megtartsa az ország. A képviselő a megyében és Zalaegerszegen tervezett nagy beruházások gazdaságélénkítő jelentőségéről beszélt, részletesebben az autóipari tesztpályáról és a vele kapcsolatban tervezett gyorsforgalmi „okosútról”. A megyeszékhely mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítő programjairól Vadvári Tibor alpolgármester tartott előadást, érintve az iparkamarával, a ZMVA-val és a VOSZ megyei szervezetével való együttműködést, a város befektetésösztönző programját. Nagy András, az alapítvány ügyvezetője elmondta, mára a ZMVA rövidítés brand lett. Ismertette a mai tevékenységüket, kiemelve, hogy 25 év alatt 8 ezer ügyfelük volt, s a kihelyezett hiteleik értéke átlépte a 9 milliárd forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!